Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Καμένος: ΕΕ και ΔΝΤ δεν ζητούν άλλα μέτρα, βγαίνουμε από τα Μνημόνια


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Οκτώβριος, 2017 - 11:11 | Στην Κατηγορία:

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και στην έξοδο από τα Μνημόνια επικεντρώθηκε ο Υ.ΕΘ.Α Πάνος Καμένος

 

«Και μόνο στο ότι στο κτίριο του Λευκού Οίκου, στο Blair House, ανέβηκε η ελληνική σημαία, στο ότι η Ελλάδα έγινε αποδεκτή στις ΗΠΑ, μετά το 1994, για πρώτη φορά σε μια επίσημη αποστολή τέτοια, από τον Λευκό Οίκο, με επαφές σε όλα τα επίπεδα για την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την οικονομία -και μάλιστα με θετικό πρόσημο στα πάντα- είναι κάτι που θα έπρεπε να χαροποιεί όλους τους Έλληνες» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον τ/σ ΑΝΤ1.

Εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης θα φανεί στο προσεχές μέλλον στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, στο κατά πόσο θα έλθουν επενδύσεις, στο κατά πόσο η γεωπολιτική θέση της χώρας φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και της ενέργειας, και θα φανεί και στην ενίσχυση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καμμένος απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε πως ο πρωθυπουργός δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός, «πήγαμε ως ελληνική κυβέρνηση» και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι.

«Θα πρέπει να βλέπουν πόσο θετικά αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μιλήσαμε για το τέλος της κρίσης, μιλήσαμε για επενδύσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και οι γερουσιαστές και τα διεθνή "κέντρα σκέψεως", πανεπιστήμια, επιμελητήρια, επιχειρηματίες, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πατρίδα μας» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 είπε καταρχήν ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες, σημειώνοντας πως «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου» και άλλοι που είναι εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων.

Τόνισε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών, με πλαφόν 1,1 δισ. έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλισμών όπου και κατατέθηκε το σχετικό Letter of Request και έτυχε της θετικής ψήφου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ψήφου ανοχής από άλλους.

Ο κ. Καμμένος αποσαφήνισε ότι τα 2,4 δισ. που είπε ο πρόεδρος Τραμπ αφορούν την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση του συνόλου των 123 αεροσκαφών F-16, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών με πλαφόν 1,1 δισ.

«Εκτός και αν -καθώς αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου- και αποφασίσουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123 F-16» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2027 και αφορούν την προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας των F-35 και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για νέο αεροσκάφος, νέας τεχνολογίας το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

«Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η ΝΔ έχει ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης και από εκεί και πέρα ευρωβουλευτής της ΝΔ καταθέτει ερώτηση στις Βρυξέλλες για να καρφώσει την Ελλάδα, εάν μπορεί να κάνει την αναβάθμιση και εάν αυτό ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές. Κάποιοι λειτουργούν ως ντίλερ εμπόρων όπλων» υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Λέω δημόσια ότι δεν θα φθάσουμε ούτε το 1,1 δισ. και διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει αν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια στην πατρίδα μας» επισήμανε.

Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι αφορούν «τις εργασίες που θα γίνουν από την ΕΑΒ ή ιδιωτικές άλλες εταιρείες. Αλλά αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν θα είναι όπως παλιά, διάφορες συμβάσεις που υποκρύπτουν μίζες, αλλά θα είναι οι εργασίες που θα γίνουν στην ΕΑΒ».

Ο κ. Καμμένος ζήτησε «από όλους και από την αντιπολίτευση να σεβαστούν το ότι αυτή η διαπραγμάτευση αφορά την πατρίδα μας, να καταλάβουν ότι την έχουν ψηφίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και ότι η λογική των μεσαζόντων, των ενδιάμεσων και των μιζών έχει τελειώσει».

«Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πως το πρόγραμμα τελειώνει, το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν ζητούν νέα μέτρα και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια»

Κάποιοι δεν ήθελαν την επιτυχία του ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Υποστήριξε ότι δεν ανέδειξαν τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ η οποία -όπως υπενθύμισε ο κ. Καμμένος- είπε ότι «τελείωσε το πρόγραμμα της Ελλάδας, τελειώνει άμεσα η αξιολόγηση, και ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια».

«Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πως το πρόγραμμα τελειώνει, το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα, η ΕΕ δεν ζητά νέα μέτρα και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια» ανέφερε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Στην παρατήρηση ότι «φεύγει η εταιρεία Pitsos από την Ελλάδα» είπε: «Ας έλθουν οι επενδύσεις που έχουν συζητηθεί ότι θα έλθουν, όταν βγαίνει ο ίδιος ο πλανητάρχης και μιλά για ένα θετικό μέλλον για την πατρίδα μας, το να γκρινιάζουμε εμείς και να κάνουμε μνημόσυνα δεν νομίζω ότι αξίζει σε κανέναν».

Ειδικά για την Pitsos σημείωσε ότι «η Pitsos είναι Siemens και είχαν πει ότι αν καταδικαστεί ο Χριστοφοράκος θα σηκωθούν να φύγουν. Αν θέλει η Siemens να φύγει, τώρα που η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει σε σχέση με το παρελθόν, ας πάρει μαζί και τους σπόνσορές της αλλά και τους πολιτικούς που σπονσονάρει, να τελειώνουμε».

Σχετικά με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και διάφορα προβλήματα που αναφύονται δίκην «παντρεμένου ζευγαριού», ο κ. Καμμένος απάντησε: «σύμφωνο συμβίωσης κάναμε» για να προσθέσει: «θα συγκυβερνούμε για πολλά χρόνια». Επανέλαβε ότι όπου διαφωνούσαν οι ΑΝΕΛ ψήφισαν αντίθετα, ενώ στο κόμμα έχει συμφωνηθεί πως οι ΑΝΕΛ θα ψηφίζουν κατά συνείδηση και σε επίπεδο βουλευτών.

Ερωτηθείς ενόψει νομοσχεδίων που θα κατατεθούν και στα οποία είναι αντίθετη η Εκκλησία, είπε: «αν υπάρχει θέμα που θίγεται η Ορθοδοξία και η Εκκλησία θέσει θέμα πλέον ύπαρξης της κυβέρνησης λόγω του ότι πια παραβιάζεται η ορθόδοξη Αρχή, αλλάζουν τα πράγματα». Και προσέθεσε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ασκεί πολιτική. Θέτει ορισμένα θέματα και τις κόκκινες γραμμές. Εμείς δεν είμαστε μητροπολίτες. Ακούμε με προσοχή την Εκκλησία, είμαστε κοντά της και εκεί που θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι στα άκρα προσπαθούμε να βρούμε μια ενδιάμεση λύση και την βρίσκουμε συνήθως και εκεί που διαφωνούμε δεν ψηφίζουμε».

Ως προς τη διαμάχη του με τη ΝΔ, είπε ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε "μετά που έφυγα εγώ", να πάρει μαζί της τα ακροδεξιά στελέχη του Γ. Καρατζαφέρη». Υποστήριξε ότι το κόμμα «δεν αξίζει τέτοια κατάντια», και ότι «ο Κ. Μητσοτάκης είναι επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και ο Α. Γεωργιάδης προεδρεύων».
Είπε ότι οι ΑΝΕΛ πορεύονται με την κατεύθυνση του κέντρου και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα δεν υποτάσσεται σε κανένα συμφέρον.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σε ερώτηση για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφ. "Ριζοσπάστης" σύμφωνα με το οποίο απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες για φύλαξη πυρηνικών στον 'Αραξο, απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ούτε υπήρξε αίτημα (εκ μέρους των ΗΠΑ), ούτε θα υπάρξει ποτέ. Ούτε αποθήκευσης. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για πυρηνικά στην Ελλάδα».

Τέλος, επανερχόμενος στο θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 με αφορμή και τι θέση θα πάρουν οι θεσμοί, σημείωσε: «Θέμα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή του εκσυγχρονισμού δεν υπάρχει, αν γίνει πληρωμή. Αυτό το 1,1 δισ. αναφέρεται σε πληρωμές των εγκεκριμένων προϋπολογισμών, δηλαδή δεν ξεφεύγει ποτέ από τα 100 εκατ. τον χρόνο, που είναι μέρος των 400 εκατ. εγκεκριμένων και από τους θεσμούς και από παντού. Η κ. Μπακογιάννη έλεγε προεκλογικά ότι θα μειώσει κατά 350 εκατ. τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, όταν οι δαπάνες είναι 400 εκατ. Αυτό σήμαινε μείωση των μισθών και των συντάξεων, κανένα πρόγραμμα και την Ελλάδα αφύλακτη».


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα