Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Το σπίτι του Καρλ Μαρξ περνάει... ανακαίνιση


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουάριος, 2018 - 10:06 | Στην Κατηγορία:

Οι επισκέψεις στο σπίτι του Καρλ Μαρξ θα είναι διαφορετικές στο εξής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννησή του στις 5 Μαΐου, το κομψό μπαρόκ κτίσμα στην Τρηρ, όπου γεννήθηκε ο γερμανός φιλόσοφος, θα αποκτήσει μια ολοκαίνουργια μόνιμη έκθεση. Αυτή θα παρουσιάζει περισσότερα στοιχεία για τον άνθρωπο που έφερε επανάσταση στη διανόηση και είναι παγκοσμίως γνωστός ως πνευματικός πατέρας του κομμουνισμού. Περισσότερα για την ιδιωτική ζωή, αλλά για την πολιτική του πλευρά και την επίδραση των ιδεών του έως και το σήμερα.

Αντί της προηγούμενης χρονολογικής αφήγησης, πρόκειται να δοθεί στους 13 χώρους του μουσείου περισσότερη έμφαση στη ζωή, το έργο και την επιρροή του Καρλ Μαρξ. Στόχος είναι αυτό να γίνει με τρόπο ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών στα εκθέματα, λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Αν-Κάτριν Τομ. Η ίδια παραδέχεται μεν ότι «το θέμα απαιτεί διάβασμα», όμως τα κείμενα δεν θα πρέπει να είναι γραμμένα για καθηγητές, αλλά για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον Μαρξ και τις ιδέες του, επισημαίνει η επιμελήτρια.

Σε αντίθεση με πριν οι σχεδιαστές της νέας έκθεσης προσπαθούν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο το σπίτι, την κατοικία της οικογένειας Μαρξ. «Το μεγαλύτερο έκθεμα που έχουμε είναι το σπίτι», αναφέρει ο αρχιτέκτονας Κλάους Χόλενμπεκ. Όπως διευκρινίζει, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ατμόσφαιρα αυτού του χώρου απομακρύνθηκαν κατά την ανακαίνισή του ορισμένα τμήματα και αποκαλύφθηκαν τα παράθυρα του σπιτιού. «Είπαμε ότι είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι του Καρλ Μαρξ», επισήμανε ο γερμανός αρχιτέκτονας περιγράφοντας την ιδέα για τις αλλαγές που γίνονται στην έκθεση.

Πιο κοντά στη ζωή και το έργο του Μαρξ

Στόχος είναι να μεταφερθεί στον θεατή μια αίσθηση για την ιδιωτική ζωή του φιλοσόφου. Σε έναν χώρο με τέσσερα τραπέζια όπου έχουν τοποθετηθεί ισάριθμα γραφήματα παρουσιάζονται οι τέσσερις τομείς εργασίας του: ως δημοσιογράφος, φιλόσοφος, οικονομολόγος και κοινωνικός αναλυτής. Ο Κλάους Χόλενμπεκ αναφέρει ότι ο τρόπος που εργαζόταν ήταν εν μέρει χαοτικός. Έγραφε και διόρθωνε διαρκώς, όπως λέει.

Στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται «Το Κεφάλαιο» και η «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας». Η επιμελήτρια της νέας έκθεσης Αν-Κάτριν Τομ εξηγεί ότι «ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς και τι έχει σκεφθεί, τι έχει αφήσει πίσω του και τι έχει συμβεί με τις ιδέες του μετά τον θάνατό του». Η παλαιότερη έκθεση ολοκληρωνόταν στο έτος 1989. «Τώρα έχουμε συμπεριλάβει και την χρηματοοικονομική κρίση του 2007/2008», λέει η ίδια.

Στο τέλος της νέας έκθεσης, η οποία θα στοιχίσει μαζί με την ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του κτηρίου περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, θα υπάρχει ένας τοίχος ειδικά για… σέλφι. Με τη βοήθεια κατάλληλου φωτισμού όσοι επισκέπτες επιθυμούν θα μπορούν να φωτογραφίζονται με φόντο τη φωτογραφία του Καρλ Μαρξ.

Πηγή: Deutsche Welle 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ο Φ. Ενγκελς μετά τον θάνατο του Κ. Μαρξ

Αφιερωμένο στην επέτειο της γέννησης του 28/11/1820

Σαν σήμερα έφυγε ο μεγάλος θεωρητικός και σύντροφος του Μαρξ, Φρίντριχ Έγκελς

Έφυγε από τη ζωή όντας βαριά άρρωστος, στο Λονδίνο στις 5 Αυγούστου του 1895

Όταν ο... φοιτητής Καρλ Μαρξ βρέθηκε στο κρατητήριο για διατάραξη κοινής ησυχίας και μέθης

Το μουσείο του Πανεπιστημίου της Βόννης παρουσιάζει έγγραφα από την περίοδο που ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος σπούδαζε στη Βόννη. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα αποφυλακιστήριο και η εγγραφή του στο πανεπιστήμιο.