Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Επικεφαλής οικονομολόγος Commerzbank: Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Δεκέμβριος, 2017 - 13:38 | Στην Κατηγορία:

«Ούτε στην Ιταλία και ενδεχομένως ούτε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι αιτίες της διόγκωσης χρέους».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank Γεργκ Κρέμερ δηλώνει στην Deutsche Welle ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα, αλλά ενδεχομένως προληπτικά δάνεια ως δίχτυ ασφαλείας από τον EΜΣ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank μιλωντας στην Deutsche Welle τονιζει : «Υποθέτω ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα αναχρηματοδοτείται μόνη της. Αναμένω ότι θα υπάρξει κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας. Ο EΜΣ έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει προληπτικά δάνεια ως δίχτυ ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό. Δεν νομίζω ωστόσο ότι θα υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα με την κλασική έννοια»

«Η Ελλάδα χρειάζεται αποδοτική δημόσια διοίκηση»

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της τέταρτης σε μέγεθος γερμανικής τράπεζας, για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι απαραίτητη μια αποδοτική δημόσια διοίκηση.

«Η Ελλάδα διαθέτει καλούς επιχειρηματίες, όπως άλλωστε και η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Η χώρα όμως χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που δεν θέτει εμπόδια στους επιχειρηματίες. Ζητούμενο είναι μια αποδοτική διοίκηση, που καταπολεμά τις πελατειακές σχέσεις και είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα χρειάζεται φορολογικές υπηρεσίες που συγκεντρώνουν με συνέπεια φόρους από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων. Η κύρια προτεραιότητα είναι ωστόσο η αποδοτική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης».

«Δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα αίτια της διόγκωσης χρέους»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο «ούτε στην Ιταλία και ενδεχομένως ούτε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι αιτίες της διόγκωσης χρέους».

Ο Γεργκ Κρέμερ αναμένει για το σύνολο της ευρωζώνης οικονομική ανάπτυξη 2,5% το 2018. Παρά τις θετικές προοπτικές για τις επόμενες χρονιές ο γερμανός οικονομολόγος διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

«Το δημόσιο χρέος σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που έχουν να παρουσιάσουν σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ιταλία προβάλλει αντίσταση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με την Γαλλία, οι Ιταλοί δεν διαθέτουν κάποιον σαν τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος να προωθήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως ούτε στην Ιταλία, και ενδεχομένως ούτε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι αιτίες της διόγκωσης του χρέους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αναβάλλεται για τον Ιούνιο η απόφαση του Eurogroup για το χρέος

Μήνυμα στις αγορές ότι η διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα γίνει σύντομα, αλλά όχι απαραίτητα στο Eurogroup της 22ας Μάιου, έστειλε το χθεσινό έκτακτο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Συγκρούονται ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό πρόγραμμα - Τι επιδιώκει κάθε πλευρά

Η Ευρωζώνη είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης με την Ελλάδα, αλλά, μην ενθουσιάζεστε, μένει ακόμα πολύς δρόμος. Έτσι παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον στην εφημερίδα Wall Street Journal. 

Υπό συζήτηση το ελληνικό πρόγραμμα στην Ευρωβουλή

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητείται σήμερα στις 10:30 το ελληνικό πρόγραμμα. 

Στις Βρυξέλλες αύριο η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, παρουσία του Γ. Ντάισελμπλουμ

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητείται αύριο, στις 10:30 το ελληνικό πρόγραμμα.