Thumbnail
255 εξ αυτών πέθαναν στο Άουσβιτς ή στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από τους Ναζί

Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλείου

Το St. Louis ήταν ένα επιβατικό πλοίο υπερωκεάνιων ταξιδιών που έμελλε να μείνει γνωστό, για ένα από τα πιο θλιβερά και φρικιαστικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας. Μετέφερε 937 άτομα εβραϊκής καταγωγής από το λιμάνι του Αμβούργου στην Αβάνα της Κούβας, το 1939. Όλοι τους προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις ναζιστικές διώξεις, στην "αυγή" του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το "Ταξίδι των Καταραμένων"

Φθάνοντας στην Κούβα, η τότε κυβέρνηση του Προέδρου Federico Laredo Brú αρνήθηκε να δεχθεί τους Εβραίους πρόσφυγες, παρόλο που είχαν ήδη εξασφαλίσει νόμιμη βίζα, είτε ως τουρίστες είτε πολιτικοί πρόσφυγες. Η Αβάνα είχε θεσπίσει, τέσσερις μήνες πριν, μέτρα απαγόρευσης εισόδου όλων των πολιτών ξένων χωρών, εκτός των ΗΠΑ. Τελικά μόλις 29 έγιναν δεκτοί.

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του St. Louis, ο Γερμανός μη εβραϊκής καταγωγής Gustav Schröder, βάζει πλώρη για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αφήσει εκεί τους επιβάτες του. Η ακτοφυλακή όμως δεν του επέτρεψε να εισέλθει στα χωρικά ύδατα.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανεύρεσης καταφυγίου το St.Louis κατευθύνεται στον Καναδά. Ούτε εκεί θα ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες. Ο αντισημίτης επικεφαλής της υπηρεσίας ασύλου της χώρας πείθει τον πρωθυπουργό να μην δεχθεί τους Εβραίους πρόσφυγες. Ο "Νέος Κόσμος" τούς είχε κλείσει την πόρτα, παρά τις απέλπιδες παρακλήσεις και τις επίμονες διαπραγματεύσεις του πλοιάρχου.

Η κατάσταση κατέληξε σε αδιέξοδο, με τον πλοίαρχο να αρνείται να επιστρέψει στη Γερμανία με το πλοίο του γεμάτο πρόσφυγες. Τελικά, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης συμφωνούν να δοθεί λύση στο ζήτημα. Το St.Louis επιστρέφει στην Ευρώπη, με προορισμό το λιμάνι της Αντβέρπης, στο Βέλγιο.

Από εκεί 288 πολιτικοί πρόσφυγες κατέφυγαν με άλλα πλοία στη Βρετανία που είχε συμφωνήσει να τους δεχτεί, 224 στη Γαλλία που έπραξε το ίδιο, 214 παρέμειναν στο Βέλγιο και 181 αναχώρησαν για την Ολλανδία. 

Την επόμενη χρονιά, το 1940, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο πέφτουν στην κατοχή του Άξονα. Οι Εβραίοι διώκονται παντού από τους Ναζί. 87 από τους πρόσφυγες του St. Louis κατάφεραν να φύγουν από την ηπειρωτική Ευρώπη λίγο νωρίτερα.

Συνολικά, οι 255 έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυρίως στο Άουσβιτς, αλλά και προσπαθώντας να κρυφτούν από τις διώξεις και τα βασανιστήρια του Ναζισμού.

Ένας λογαριασμός στο Twitter και τα διατάγματα Τραμπ

Όπως μάς πληροφορεί ο Independent, ένας λογαριασμός στο Twitter αναρτά φωτογραφίες και ονόματα επιβατών του St. Louis  που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Η απαγόρευση εισόδου τους σε ΗΠΑ, Καναδά και Κούβα έπαιξε κομβικό ρόλο στην κατάληξή τους.

My name is Irmgard Köppel. The US turned me away at the border in 1939. I was murdered in Auschwitz pic.twitter.com/s0ZWjsdYG9

— St. Louis Manifest (@Stl_Manifest) 27 Ιανουαρίου 2017

My name is Joachim Hirsch. The US turned me away at the border in 1939. I was murdered in Auschwitz pic.twitter.com/pfvJtMpIps

— St. Louis Manifest (@Stl_Manifest) 27 Ιανουαρίου 2017

Φυσικά, όλα αυτά δεν έρχονται ξανά στο φως της δημοσιότητας τυχαία. Τα πρόσφατα διατάγματα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύουν την είσοδο προσφύγων και γενικότερα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, "ξυπνούν" τις πιο σκοτεινές και φρικιαστικές μνήμες της σύγχρονης Ιστορίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα