Thumbnail
Για τι ακριβώς πρόκειται όμως;

Εγκρίθηκαν με ισχυρή πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι δύο εκθέσεις που αφορούν στη σύναψη της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας και στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, τη διαβόητη CETA.

Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός συντηρητικός, Άρτις Πάμπρικς, εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων την οποία παρουσίασε ο Βρετανός Σαρλ Τανόκ (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) εγκρίθηκε και αυτή με πλειοψηφία 506 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 43 αποχές.

Για τους υποστηρικτές της CETA (ΣΟΕΣ, Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία), πρόκειται για «συμφωνία-ορόσημο», ενώ για τους πολέμιους όπως η Μαρίν Λεπέν πρόκειται για «πραξικόπημα».

Παρότι υπήρξε άνετη πλειοψηφία και για τις δύο εκθέσεις, η ψηφοφορία έγινε εν μέσω διαμαρτυριών εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Μετά την έγκριση, οι ευρωβουλευτές που απέρριψαν τη Συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους στο ημικύκλιο.

Έξω από το κτίριο, γύρω στα 400 με 500 άτομα, με τύμπανα, διαμαρτυρίες και πανό κατά της CETA, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς είχαν αποκλείσει μια πλατιά περίμετρο γύρω από το κτίριο.

Τι είναι η CETA

Η αμφιλεγόμενη "Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε - Καναδά" αποτελεί μία διακρατική ρύθμιση που στόχο έχει να καταργήσει το 98% των δασμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο πλευρών.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι υπονομεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών και προστατεύει εκείνα των πολυεθνικών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να καθορίζουν τη δημόσια πολιτική των χωρών.

Επί της ουσίας οι πολυεθνικές αποκτούν άνευ προηγουμένου εξουσίες αφού θα μπορούν να επηρεάζουν και να αλλάζουν τη νομοθεσία προς όφελός τους ή να μηνύουν σε ιδιωτικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, καμία χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί επενδύσεις ή προϊόντα μιας εταιρείας, ακόμα και αν αυτά ενέχουν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον ή τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, την οποία η Ελλάδα μέχρι στιγμής απαγορεύει, αλλά υπό το καθεστώς της TTIP και της CETA θα αναγκαστεί να δεχτεί.

Από την άλλη οι υποστηρικτές της διατείνονται ότι θα αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά 20% και θα ενισχύσει την οικονομία της Ε.Ε. κατά 12 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας