Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ιστορίας


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 6 Νοέμβριος, 2017 - 12:23 | Στην Κατηγορία:

Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα και εκτιμούν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα επιχειρήσουν να εγκατασταθούν σε πιο ευνοϊκές συνθήκες

 

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δημιουργώντας την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει γνωρίσει η ανθρώπινη ιστορία.

Το δημοσίευμα επικαλείται διεπιστημονική μελέτη του Environmental Justice Foundation (EJF), με τη συνδρομή και επιστημονικών συμβούλων του αμερικανικού στρατού, το οποίο επισημαίνει πως η προσφυγική κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο της Συρίας θα μοιάζει με... παιχνιδάκι.

«Εάν πιστεύει η Ευρώπη ότι σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διαχείριση του προσφυγικού... περιμένετε 20 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stephen Cheney, απόστρατος αξιωματικός. «Θα δείτε τι θα συμβεί, όταν η κλιματική αλλαγή ωθήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Αφρική - ειδικά την Υποσαχάρια - και δεν μιλάμε για 1-2 εκατομμύρια, αλλά για 10-20 (εκατομμύρια). Δεν θα φύγουν προς τη Νότια Αφρική, θα επιχειρήσουν να περάσουν τη Μεσόγειο».

Η έρευνα καταλήγει πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να θέσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσφύγων της κλιματικής αλλαγής και, εν αναμονή και της Συνόδου για το Κλίμα που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Γερμανία, να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να «πιάσουν» τους στόχους που έθεσε η συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Ο Sir David King, πρώην περιβαλλοντικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Η.Β, αναφέρει: «Μιλάμε για μια υπαρξιακή απειλή για τον πολιτισμό μας μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι και απαιτείται μια πανανθρώπινη προσπάθεια σε έναν βαθμό που δεν έχει ποτέ επιτευχθεί στο παρελθόν».

Επίσης, η έρευνα σημειώνει πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει έντονο αντίκτυπο και στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες χώρες», φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν αυτό τον χρόνο τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του ιδρύματος EJF, μιλώντας για την έρευνα, καταλήγει:

Παίρνοντας γενναία, αισιόδοξα βήματα για τον περιορισμό των ρύπων και με την καασκευή ενός διεθνούς νομικού μηχανισμού για την προστασία των προσφύγων της κλιματικής αλλαγής θα προστατεύσουμε τους πιο φτωχούς και ευάλωτος της παγκόσμιας κοινότητας, θα οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου συστήματος, θα αποκομίσουμε οικονομικά οφέλη και θα χτίσουμε ένα ασφαλές και σίγουρο μέλλον για τον πλανήτ. Η κλιματική αλλαγή δεν θα περιμένει. Ούτε εμείς μπορούμε. Για τους «κλιματικούς πρόσφυγες», το αύριο θα είναι πολύ αργά...»


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα