Thumbnail
"Ελευθερία του Λόγου" ή "Ρητορική του Μίσους": Ποιος αποφασίζει πλέον στη Γερμανία; 

Ένας νέος νόμος στη Γερμανία, που αντιμετωπίζει ήδη δριμείες επιθέσεις και αμφισβήτηση, έχει μετατρέψει τη χώρα σε "πεδίο δοκιμών" για εταιρείες social media, όπως το Facebook και το Twitter, οι οποίες πλέον έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν, και επακόλουθα να επιτρέπουν ή να διαγράφουν, posts, στα πλαίσια της διάκρισης "ελευθερίας του λόγου" και "ρητορική του μίσους".

Σύμφωνα λοιπόν με τον Guardian, Facebook και Twitter έχουν τοποθετήσει στις γερμανικές ιστοσελίδες τους πρόσθετα χαρακτηριστικά για την επισήμανση αμφιλεγόμενου περιεχομένου και έχουν περάσει ήδη αρκετούς μήνες προσλαμβάνοντας και καταρτίζοντας ειδικευμένους συντονιστές περιεχομένου, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα δεδομένα που επιφέρει ο νέος νόμος για το Διαδίκτυο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο, αρκετές διαγραφές δημοσιεύσεων και αναστολές λογαριασμών χρηστών, από τις πρώτες μόλις ημέρες εφαρμογής του νόμου, έχουν πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων, με τους επικριτές να τονίζουν ότι ο νόμος θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του λόγου, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν απλώς να αποφύγουν τα πρόστιμα και τίποτα παραπάνω.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία θέσπισε ορισμένους από τους πιο σκληρούς νόμους στον κόσμο γύρω από τη ρητορική του μίσους, συμπεριλαμβανομένων ποινών φυλάκισης για άρνηση του Ολοκαυτώματος και υποκίνησης μίσους κατά των μειονοτήτων. Τα τελευταία χρόνια πολιτικοί έχουν εκφράσει όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους σχετικά με την έλλειψη ευθύνης και λογοδοσίας στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, γνωστός στη Γερμανία ως "NetzDG", οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν διαγράφουν δημοσιεύσεις με "προφανώς παράνομη" ρητορική μίσους, εντός 24 ωρών από τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης. Παρέχεται δε προθεσμία επτά ημερών για την κατάργηση του "παράνομου" περιεχομένου.

Οι χρήστες του Facebook και του Twitter στη Γερμανία έχουν τώρα επιπλέον τρόπους να επισημάνουν τις προσβλητικές δημοσιεύσεις που θεωρούν ότι παραβαίνουν όχι μόνο τα κοινοτικά πρότυπα των δύο μέσων, αλλά και του νέου νόμου, ο οποίος ισχύει επίσης για ιστότοπους όπως το Youtube, το Instagram και το Snapchat.

Το Facebook αναφέρει ότι είχε αρχίσει ήδη να προσλαμβάνει γερμανόφωνους συντονιστές προτού εγκριθεί ο νόμος και έχει 1.200 άτομα που ανατρέχουν όλο περιεχόμενο με σημαιάκι, στα «κέντρα διαγραφής» στο Βερολίνο και το Έσσεν. Το εν λόγω προσωπικό αποτελεί το ένα έκτο της αντίστοιχης παγκόσμιας ομάδας.

Ο Guardian επισημαίνει ακόμη ότι το Twitter έχει προσλάβει περισσότερους γερμανόφωνους συντονιστές με νομικό υπόβαθρο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από το ευρωπαϊκό γραφείο του στο Δουβλίνο.

Στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος έχει επηρεάσει τον αριθμό των διαγραφών δεν θα δημοσιευθούν πριν τον Ιούνιο. Το περασμένο καλοκαίρι, το Facebook πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 15.000 διαγραφές στη Γερμανία ανά μήνα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, tweet ενός ακροδεξιού πολιτικού, ο οποίος κατηγόρησε την αστυνομία της Κολωνίας ότι άφησε ελέυθερες «ορδές βάρβαρων συμμοριών Μουσουλμάνων βιαστών», φαίνεται να είναι το πρώτο post που έχει παραβιάσει τον νέο νόμο. 

Πολιτικοί πάντως από όλο το φάσμα έχουν προειδοποιήσει ότι οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν σκόπιμα την πράξη αυτή για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως θύματα.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του ακροδεξιού κόμαμτος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), Beatrix von Storch, δημοσίευσε μήνυμά της, απαντώντας στην αστυνομία της Κολωνίας, στέλνοντας χαιρετισμό στα αραβικά, τον οποίο είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Την Πρωτοχρονιά, η Von Storch ισχυρίστηκε ότι είχε ανασταλεί προσωρινά ο λογαριασμός της στο Twitter, ενώ ανέφερε ότι και post της στο Facebook με την ίδια διατύπωση διαγράφηκε από την εταιρεία ως άμεσο αποτέλεσμα του νόμου "NetzDG". Η ίδια διατείνεται ότι πρόκειται για "το τέλος του κράτους δικαίου".

Σύμφωνα πάντως με τον Guardian, η προσωρινή αναστολή του λογαριασμού της Von Storch πραγματοποιήθηκε επειδή το tweet της είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας του μέσου και όχι τον νέο νόμο.

Η διαγραφή του post στο Facebook, από την άλλη πλευρά, δεν αναφέρεται στον κώδικα δεοντολογίας του ιστοτόπου, αλλά στην παράγραφο περί "υποκίνησης ανθρώπων", του γερμανικού ποινικού κώδικα.

Νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πάντως ότι ενώ tweets ακροδεξιών πολιτικών ήταν εμπρηστικά, μπορεί να μην παραβίασαν τους παραδοσιακά αυστηρούς νόμους της Γερμανίας σχετικά με τη ρητορική μίσους. Ο κρατικός εισαγγελέας της Κολωνίας ερευνά το ζήτημα αφού κατατέθηκαν πολλές καταγγελίες εναντίον της Von Storch και του Weidel.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Δικαιοσύνης που ελέγχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, δέχθηκε επίθεση και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ενώ το ακροδεξιό AfD διαμαρτύρεται για «μεθόδους Stasi» που θυμίζουν "λογοκρισία στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία", οι επικριτές της αριστεράς κατηγορούν το γεγονός ότι ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες ζητήματα που πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά από τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Ο Konstantin von Notz, βουλευτής του Κόμματος των Πράσινων, δήλωσε στον Guardian ότι ενώ το κόμμα του έχει περάσει χρόνια καλώντας για περισσότερο έλεγχο του ακραίου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, ο νόμος NetzDG με την σημερινή του μορφή "πέρασε από το κοινοβούλιο και έχει ορισμένες σημαντικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική του".

"Πολλές δεξιότητες που απαιτούν νομική εμπειρογνωμοσύνη μεταβιβάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας", δήλωσε ο Von Notz. "Το AfD χρησιμοποιεί ήδη το νόμο για να χρωματίσει τον εαυτό του ως θύμα και πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν αυξανόμενο αριθμό αμφισβητήσιμων διαγραφών ή αναστολών στα social media που θα καταλήξουν στα δικαστήρια".

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας ζήτησε την κατάργηση του NetzDG. "Ο νόμος κατά της διαδικτυακής ρητορικής του μίσους απέτυχε την πρώτη κιόλας μέρα. Θα πρέπει να καταργηθεί αμέσως", δήλωσε δημοσιογράφος της Bild, προσθέτοντας ότι ο νόμος μετατρέπει τους πολιτικούς της AfD σε "μάρτυρες της γνώμης".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Heiko Maas, που θεωρείται ο βασικός ιθύνων νους του νόμου, υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στους επικριτές. "Η υποκίνηση σε δολοφονίες, απειλές, προσβολές και υποκίνηση των μαζών ή του ψέματος του Άουσβιτς δεν αποτελούν έκφραση της ελευθερίας της γνώμης, αλλά μάλλον επιθέσεις στην ελευθερία της γνώμης των άλλων", δήλωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα