Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

«Επί χρόνια η νεοναζιστική οργάνωση δολοφονούσε μετανάστες στη Γερμανία»: Πόρισμα-κόλαφος για τις αρχές στην υπόθεση NSU


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 6 Απρίλιος, 2017 - 08:59 | Στην Κατηγορία:

Φασίστες

Επί χρόνια η νεοναζιστική οργάνωση NSU δολοφονούσε στη Γερμανία μετανάστες. Πόρισμα εξεταστικής επιτροπής τοπικής βουλής κάνει λόγο για λάθη, παραλείψεις και την αποτυχία των γερμανικών αρχών να συλλάβουν τους δράστες.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει στη Γερμανία ένας νεοναζιστικός τρομοκρατικός πυρήνας, ο οποίος επί μια δεκαετία δολοφονεί ανενόχλητος οκτώ οικονομικούς μετανάστες τουρκικής καταγωγής, έναν Έλληνα (τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη) και μια γερμανίδα αστυνομικό; Η δράση της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, η οποία αποκαλύφθηκε, περισσότερο από σύμπτωση, τον Νοέμβριο του 2011 είναι αντικείμενο διαφόρων εξεταστικών επιτροπών τοπικών κοινοβουλίων, αλλά και του ομοσπονδιακού στο Βερολίνο. Πριν ολοκληρωθεί στο Μόναχο η δίκη της Μπεάτε Τσέπε, της μοναδικής επιζήσασας εκ των τριών μελών της οργάνωσης NSU, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας παρουσίασε τώρα το πόρισμά της, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην αποτυχία των γερμανικών αρχών, αλλά και στο δράμα των θυμάτων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle (μεταδίδει το left.gr), μια από τις 80 μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα είναι εκείνη του Αμντουλά Εσκάν, ο οποίος υπήρξε θύμα βομβιστικής επίθεσης της οργάνωσης NSU στην Κολωνία. Σαν μην έφθανε ο τραυματισμός του, επί χρόνια οι αστυνομικές αρχές αντιμετώπιζαν τον ίδιο και την οικογένειά του σαν να ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης του εξωτερικού. Στο πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι αρχές της Κολωνίας υπέθεσαν επιπόλαια και σχεδόν αβίαστα ότι είχαν να κάνουν με διενέξεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, με προαγωγούς ή με κυκλώματα προστασίας.

Παρόμοια είναι η μαρτυρία της χήρας και της κόρης του Μεχμέτ Κουμπάσικ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη νεοναζιστική οργάνωση το καλοκαίρι του 2006 στο Ντόρτμουντ. Αν και μερικά χρόνια νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή δύο βομβιστικές ενέργειες με ρατσιστικό κίνητρο, η υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας σημείωνε σε ανάλυσή της ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακροδεξιά τρομοκρατική δράση». Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του κρατιδίου, Μπούρκχαρντ Φράιερ είχε δηλώσει σχετικά με πιθανά ρατσιστικά κίνητρα στη δολοφονία του Μεχμέτ Κουμπάσικ: «Δεν είχαμε τέτοιες ενδείξεις, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν τις αναζητήσαμε κιόλας».

Η εξεταστική επιτροπή δεν απαντά στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκαν και ποιος επέλεξε τα συγκεκριμένα θύματα. Περιλαμβάνει ωστόσο προτάσεις προς τις αρχές του κρατιδίου, όπως είναι για παράδειγμα η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων έτσι ώστε αστυνομικές έρευνες σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως η δράση της NSU, να διεξάγονται από μια και μόνο υπηρεσία. Το πόρισμα παροτρύνει επίσης τις αρχές να μετεκπαιδεύουν τους αστυνομικούς υπαλλήλους, έτσι ώστε να είναι σε θέση αναγνωρίζουν πότε βρίσκονται αντιμέτωπες με πράξεις που έχουν ρατσιστικό ή ακροδεξιό υπόβαθρο.

Το πόρισμα αναφέρεται διεξοδικά και στις ελλείψεις των αρμοδίων αρχών. Μια από τις πιο ενδεικτικές αφορά έκθεση της βρετανικής Scotland Yard για παρόμοιες βομβιστικές ενέργειες στη Βρετανία σε βάρος μαύρων, εβραίων και ομοφυλόφιλων. Η γερμανική υπηρεσία δεν την έλαβε υπόψη επειδή ο αρμόδιος υπάλληλος δεν ήξερε… αγγλικά.

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Γερμανία-FAZ : Ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό

Η Ειδική Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου...

Σκληραίνει η κόντρα: Ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λέει ο Πρόεδρος της Γερμανίας

Η Ουάσιγκτον να μην βλέπει τον κόσμο σαν ένα ρινγκ «όπου όλοι παλεύουν εναντίον όλων»!