Thumbnail
Χρησιμοποιούν σαρκοφάγους για τραπέζια και τα παιδιά παίζουν ανάμεσα σε τάφους

Είναι η «πόλη των νεκρών» που βρίσκεται λίγο έξω από το Κάιρο. Εκεί ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. 

Λίγο πιο μακριά από το κέντρο της πολύβουης αιγυπτιακής πρωτεύουσας βρίσκεται η παραγκούπολη που έχει χτιστεί μέσα στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Bab el Nasr. Ανάμεσα σε τάφους και μαυσωλεία συναντά κανείς μικρά αυτοσχέδια σπίτια, καταστήματα και εργαστήρια. Στους «δρόμους» βλέπει παιδιά να παίζουν και πλανόδιους να πωλούν την πραμάτεια τους. 

Το νεκροταφείο αρχικά κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα και μερικούς αιώνες αργότερα άρχισαν να φτιάχνονται επιβλητικοί ισλαμικοί τάφοι για να «φιλοξενήσουν» σουλτάνους και χαλίφηδες και τις οικογένειές τους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, πάνω και γύρω από τους τάφους έχτιζαν και δωμάτια για το πένθος των συγγενών. 

Η μετατροπή των τάφων σε σπίτια ξεκίνησε εδώ και πολλές δεκαετίες

Από τη δεκαετία του ΄50 και μετά η έντονη αστικοποίηση τους Καϊρου και το υψηλό κόστος ζωής ανάγκασαν φτωχούς Αιγύπτιους και μετανάστες να βρουν καταφύγιο στο νεκροταφείο. 

Τα δωμάτια μετατράπηκαν σε λειτουργικά σπίτια όπου άρχισαν να ζουν ολόκληρες οικογένειες.  Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν τους ενοχλεί και πολύ. Έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους και περνούν την καθημερινότητά τους με όσα έχουν. 

Οι τάφοι στηρίζουν τις ξύλινες παράγκες και αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Στην φωτογραφία η μπουγάδα ανάμεσα στα μνήματα 

Ίσως για κάποιους η ιδέα και μόνο να ζεις σε ένα τέτοιο μέρος, προκαλεί τουλάχιστον ανατριχίλα. Όμως, οι κάτοικοι θεωρούν ότι ζουν μια φυσιολογική ζωή, παρά τις όποιες δυσκολίες. Μόνο που χρησιμοποιούν σαρκοφάγους ως τραπέζια και κρεμούν τα ρούχα τους σε σχοινιά που δένουν ανάμεσα σε μνήματα. Ρεύμα παίρνουν από ένα τζαμί ή γειτονικά κτίρια εκτός του νεκροταφείου. 

Οι πρώτοι που έμειναν εκεί θεώρησαν ότι ήταν η προσωρινή τους κατοικία. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψαν ότι θα είναι μόνιμη. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ, αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί κι ευγενική και νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον» λέει η Naema Zaki που μεγαλώνει μόνη της τα πέντε παιδιά της. 

Ο οικισμός είναι παράνομος αλλά κανείς δεν τους ενοχλεί. Αν και κατά καιρούς έχουν δοθεί υποσχέσεις για τη μετεγκατάστασή τους, οι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν αφενός γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε μην έχοντας χρήματα για ενοίκια, αφετέρου γιατί αγαπούν τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο κρητης
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown
Επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για το περιβάλλον
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown