Thumbnail
Η Ρωσία με την τριμερή Σύνοδο στο Σότσι και οι ΗΠΑ στο Ριάντ και τη Γενεύη

Καθώς  προχωρούν σε Ιράκ και Συρία οι πολεμικές επιχειρήσεις και έχει περιοριστεί  καθοριστικά η δύναμη του ISIS, βρίσκονται αντιμέτωπες πλέον οι αντίπαλες στην ουσία στρατιωτικές δυνάμεις-συνασπισμοί, που ελέγχουν για δικό τους λογαριασμό μέχρι στιγμής τις περιοχές που έχουν «απελευθερώσει».

Οι μεγάλες ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) και οι σύμμαχοί τους, έχουν  περάσει σε κινήσεις και πρωτοβουλίες για να κατοχυρώσουν όσο γίνεται περισσότερα γεωπολιτικά οφέλη από την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής.

  Έτσι πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής συνάντηση, στο Σότσι της Ρωσίας, των Προέδρων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας αφού είχε προηγηθεί συνάντηση του Πούτιν με τον 'Ασαντ. Ταυτόχρονα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας  41 χωρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε και νέος γύρος  διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για πολιτική λύση στη Συρία. Κινητικότητα λοιπόν μεταξύ όλων των «ενδιαφερομένων» μερών για την «επόμενη μέρα» σε Συρία και Ιράκ, αλλά και για τη διαμόρφωση των μετώπων και των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.

  Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, στην «επίτευξη πολιτικής λύσης» λοιπόν και τη διασφάλιση «σταθερότητας» στη Συρία επικεντρώθηκε η τριμερής συνάντηση που έγινε στο Σότσι της Ρωσίας.  Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι τρεις πλευρές περιγράφουν το «σχήμα της Αστάνα», μέσα από το οποίο Μόσχα, Άγκυρα και Τεχεράνη προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να πρωταγωνιστήσουν ως «εγγυήτριες δυνάμεις» στη «διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία, ως «ένα αποτελεσματικό εργαλείο συμβολής στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία» και μιλούν για «μεγάλη πρόοδο» που έχει γίνει το τελευταίο 11μηνο στην «εξουδετέρωση του "Ισλαμικού Κράτους", του "Μετώπου Νούσρα" και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

  Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν επίσης να «βοηθήσουν τους Σύρους να αποκαταστήσουν την ενότητα της χώρας και να πετύχουν μια πολιτική λύση μέσω ενός ελεύθερου, δίκαιου, διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς και καθοδηγούμενου από Σύρους διαλόγου», που θα οδηγήσει και στη σύνταξη νέου Συντάγματος. Διακηρύσσεται ακόμα «η ισχυρή δέσμευση» - μεταξύ άλλων - «στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ καλούνται οι εκπρόσωποι τόσο της συριακής κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος στο λεγόμενο «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου», μία υπό διαμόρφωση πλατφόρμα με πρωτοβουλία της Ρωσίας, που θα συγκληθεί «στο Σότσι το προσεχές μέλλον» και στην επιτυχία του οποίου συμφώνησαν να συμβάλουν και οι τρεις χώρες.

  Οι τρείς αυτές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους να πρωτοστατήσουν στις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στη μεταπολεμική Συρία, προσδοκώντας ασφαλώς πλεονεκτήματα που θα διασφαλίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

  Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε κάτω από την ίδια στέγη με τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχοποιούν την εθνική μας ασφάλεια», ζητώντας ουσιαστικά «φρένο» στην πορεία αναβάθμισης των Κούρδων. Η συμφωνία του Ερντογάν, αλλά και του Ροχανί για «εδαφική ακεραιότητα» της Συρίας, στοχεύει στην αποτροπή δημιουργίας κρατικής οντότητας των Κούρδων της Συρίας, γεγονός που θα πυροδοτούσε το κουρδικό ζήτημα σε Τουρκία και Ιράν. Απ΄ό,τι φαίνεται όμως, οι Κούρδοι της Συρίας αλλά και οι Αμερικανοί προστάτες τους που εξακολουθούν να τους εξοπλίζουν, άλλα λογαριάζουν, εξοργίζοντας τον Ερντογάν, που ως αντιπερισπασμό «παίζει το χαρτί της Ρωσίας». Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν,  δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες σκέψεις να παραμείνουν στη Συρία περισσότερο από ό,τι είχαν πρόθεση αρχικά και ίσως σχεδιάζουν να είναι εκεί ενάντια στη ρωσική και την ιρανική παρουσία... Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε η κατάσταση στο πεδίο των μαχών θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο».

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο επικεφαλής του ιρανικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, που ήταν στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το σώμα αυτό θα έχει ενεργό ρόλο στην εγκαθίδρυση διαρκούς «εκεχειρίας» στη Συρία και πρόσθεσε με νόημα ότι «ο αφοπλισμός της λιβανικής "Χεζμπολάχ", που συνέδραμε τον συριακό στρατό, «δεν είναι διαπραγματεύσιμος». Μάλιστα, εξήγησε ότι «η "Χεζμπολάχ" πρέπει να είναι οπλισμένη για να πολεμήσει εναντίον του εχθρού του λιβανικού έθνους, που είναι το Ισραήλ».

 Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν είπε ότι η πολιτική μετάβαση «δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ' όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης», ενώ πρότεινε οι τρεις χώρες να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».

  Παράλληλα με την τριμερή στο Σότσι, μία σημαντική εξέλιξη είχαμε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενταγμένη στον αναβαθμισμένο ρόλο που της έχουν αναθέσει οι ΗΠΑ, συγκροτώντας ένα μέτωπο όξυνσης ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του, περνώντας σε μία νέα φάση τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, βασικά με τους ίδιους με πρίν αντιπάλους, αλλά με την εγκαθιδρυμένη πλέον παρουσία της Ρωσίας.

Με αυτόν το σκοπό εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ μουσουλμανικών - σουνιτικών κυρίως - χωρών, στο πλαίσιο ενίσχυσης του λεγόμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ» που έχουν συγκροτήσει από το Δεκέμβρη του 2015, με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της γεωπολιτικής κόντρας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αλλά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών Άμυνας 41 χωρών, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση «Ισλαμικού Στρατιωτικού Αντιτρομοκρατικού Συνασπισμού» (IMCTC), με πρόσχημα, όπως είπε ο «αρχιτέκτονας» του φορέα, Σαουδάραβας υπουργός Άμυνας και πρίγκιπας - διάδοχος στο θρόνο της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, την «εξάλειψη της τρομοκρατίας από προσώπου Γης»

 Στο Συνασπισμό συμμετέχουν κυρίως σουνιτικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και αφρικανικές χώρες, όπως η Σομαλία, η Μαυριτανία και η Ουγκάντα. Συμμετέχει ακόμα το Κατάρ, το οποίο προσχώρησε σε αυτόν το σχηματισμό πριν επέλθει τον περασμένο Ιούνη ρήξη στις σχέσεις του με τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της. Το Κατάρ δεν εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο αυτή, ενώ και ο Λίβανος επέλεξε να απόσχει, ώστε να μην τροφοδοτήσει εκ νέου την ενδοκυβερνητική κρίση που προέκυψε στις αρχές Νοέμβρη, με εμπλοκή της Σ. Αραβίας. Εκτός του ισλαμικού «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» είναι, για προφανείς λόγους, το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ.

  Εν τω μεταξύ ξεκίνησε ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία. Προηγουμένως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα πραγματοποίησε επαφές με τη διευρυμένη αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, όπως αυτή συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία και στην οποία πλέον συμμετέχουν Κούρδοι και Άραβες στελέχη των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης είναι ο Νασρ Χαρίρι του «Εθνικού Συριακού Συνασπισμού», ο οποίος δεν συναντήθηκε μόνο με τον Ντε Μιστούρα, αλλά και με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ. Μάλιστα, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι «το μόνο νομότυπο φόρουμ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, είναι οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη», εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για παράλληλες διαδικασίες διαβουλεύσεων σε Αστάνα (Καζακστάν) και Σότσι (Ρωσία).

  Συμπερασματικά, όσο οι εξελίξεις υπαγορεύονται από τις ενδιαφερόμενες και ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως αυτές που αναφέραμε σε Σότσι, Ριάντ και Γενεύη, καμία λύση δεν πρόκειται να προκύψει προς όφελος των λαών των εμπλεκομένων χωρών. Η συγκρότηση από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία του λεγόμενου «Ισλαμικού Στρατιωτικού Αντιτρομοκρατικού Συνασπισμού», η εγκαθίδρυση δεκάδων αμερικανικών βάσεων στα «απελευθερωμένα» συριακά εδάφη, ο συνεχιζόμενος εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας, η ρευστότητα στο βόρειο Ιράκ, η κρίση στον Λίβανο και η παγίωση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία, μόνο ειρηνική προοπτική δεν προμηνύουν.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητες επί χουντας
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσεγγίζει την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) στη χώρα μας αξιοποιώντας το σχολικό αρχείο. Ειδικότερα επιχειρεί να...
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
συνελευση φοιτητεσ
ΑΕΙ: Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί για τους φοιτητές - Και «έξυπνη κάρτα» για σίτιση-στέγαση
Ζητούν και προκήρυξη θέσεων μονίμων στελεχών στα Κέντρα Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
ΑΕΙ: Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί για τους φοιτητές - Και «έξυπνη κάρτα» για σίτιση-στέγαση