Thumbnail
Στις 22 Απριλίου συμπληρώνονται 151 χρόνια από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Λένιν, ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο και άλλαξε το ρου της ιστορίας.

Η κορυφαία αυτή επαναστατική προσωπικότητα, οι ιδέες και το έργο της οποίας σφράγισαν τις πολιτικές εξελίξεις του 20ού αιώνα μέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στις όχθες του Βόλγα. 

Ο Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1924 στο Γκόργκι και αρχικά ελήφθη η απόφαση η σορός του να συντηρηθεί κατά τρόπο κρυοστατικό προκειμένου να τον επαναφέρουν στη ζωή στο μέλλον.

Οι σχεδιασμοί αυτοί όμως δεν υλοποιήθηκαν αλλά το σώμα του βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο δε εγκέφαλος του αφαιρέθηκε και ανατέθηκε σε διακεκριμένους νευρολόγους η μελέτη αυτού.

«Ναι» στην ταφή, «όχι» στην απομάκρυνση του Μαυσωλείου

Σε σχετική δημοσκόπηση πριν μερικά χρόνια οι Ρώσοι έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις.

Το ερώτημα που έθεσε το Levada Center είναι εάν ήρθε τελικά η ώρα να ταφεί η σορός του Λένιν. Και όπως φάνηκε το 58% συμφωνεί αν και επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν επιθυμεί και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του μνημείου από τη κεντρική πλατεία της Μόσχας.

Στην ίδια έρευνα- στην οποία μετείχαν 1.600 άτομα από 137 ρωσικές πόλεις και διενεργήθηκε από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου- το 32% των πολιτών δηλώνουν πως η σορός του μπολσεβίκου ηγέτη πρέπει να απομακρυνθεί από την Κόκκινη Πλατεία και να ταφεί κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου ενώ ένα 26% δηλώνει πως θα ήθελε να ταφεί στο κοιμητήριο του Βόλκοβο στην Αγία Πετρούπολη όπου αποτελεί χώρο αναπαύσεως για εμβληματικούς Ρώσους καλλιτέχνες και πολιτικούς. Η δε μητέρα και αδελφή του Λένιν έχουν επίσης ταφεί στο ίδιο νεκροταφείο.

Την ίδια στιγμή πάντως το 78% δηλώνει αντίθετο στην απομάκρυνση του μνημείου από την Κόκκινη Πλατεία.

Πως βλέπουν οι σύγχρονοι Ρώσοι τον Λένιν

Ξεχωριστή σημασία όμως έχει και η εικόνα που φαίνεται να έχουν οι σύγχρονοι Ρώσοι για τον Λένιν αφού όπως τονίζεται στην έρευνα το ποσοστό αυτών που βλέπουν θετικά τις πολιτικές του μπολσβίκου επαναστάτη αυξήθηκε από 40% στο 56%.

Ερωτηθέντες να αξιολογήσουν το ρόλο του στην ιστορία της Ρωσίας, το 26% δηλώνει πως θα ζει για πάντα στη μνήμη των ανθρώπων αλλά πως κανείς δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ένα άλλο 23% δηλώνει πως ο Λένιν έφερε την πρόοδο και την ισότητα στη χώρα ενώ ένα 21% υποστηρίζει πως οι ιδέες του διαστρεβλώθηκαν από όσους τον διαδέχθηκαν.

Επίσης το 1/5 των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο Λένιν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις καλύτερες ιδέες αλλά και τις ελπίδες των ανθρώπων για να τους οδηγήσει σε ένα πιο φωτεινό μέλλον ενώ ένα 15% εκτιμά πως οδήγησε τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση προκαλώντας πολλά προβλήματα και ένα 11% πιστεύει πως οι προσδοκίες του για τον κομμουνισμό και την επανάσταση ήταν εσφαλμένες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της ταφής ή όχι του Λένιν προκαλεί πάντα έντονες συζητήσεις και επανέρχεται κατά διαστήματα από την περίοδο της Περεστρόικα έως και σήμερα αλλά το μόνο που έχει αλλάξει τελικά είναι η απομάκρυνση της τιμητικής φρουράς από το το Μαυσωλείο. Συνήθως δε η συζήτηση «ανοίγει» πριν την επέτειο των γενεθλίων του ή κατά την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια. 

Σχετικά άρθρα: Η "Διαθήκη" του Λένιν

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα