Thumbnail
Οικονομικό κλίμα Ελλάδας

Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρότι επιδεινώθηκε στην ΕΕ, καθώς σημειώθηκε μεγάλη υποχώρηση του σχετικού δείκτη στη Βρετανία (στον απόηχο της ψήφου της υπέρ του Brexit).

Στην Ελλάδα, ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στις 90,9 μονάδες από 89,7 τον Ιούνιο και καταγράφει την υψηλότερη τιμή το τελευταίο 12μηνο μετά από αυτή του Ιανουαρίου (91,6). Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν οι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του λιανικού εμπορίου, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο κατασκευαστικός τομέας.

Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε στις 104,6 μονάδες από 104,4 τον Ιούνιο. Η βελτίωση οφείλεται στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, που αντιστάθμισαν την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Από τις μεγαλύτερες χώρες, ο δείκτης αυξήθηκε στην Ιταλία (0,4 μονάδες) και τη Γερμανία (0,2), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (-0,4) και την Ισπανία (-0,5) και έμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία.

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επέδειξε αναπάντεχη αντοχή στο σοκ της βρετανικής ψήφου υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με τη βρετανική οικονομία, όπου είναι ήδη εμφανείς ενδείξεις οικονομικής πίεσης. Ωστόσο, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να μείνει αλώβητη, αναφέρει το δημοσίευμα. «Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το κλίμα είναι πιθανό να δεχθούν τουλάχιστον ένα περιορισμένο πλήγμα τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες θα συνειδητοποιούν την πραγματικότητα, ότι το Brexit θα είναι, με τη μία ή την άλλη μορφή, αμετάκλητο», σημειώνεται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα