Thumbnail
"Δεν είναι μόνο τα άτομα με αναπηρία, είναι και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανέβουν τις σκάλες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα στο γκαράζ του πλοίου και μια μαμά με τα παιδιά της, που δεν μπορούσε να ανεβάσει τα καρότσια από τη σκάλα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν και απορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι"

Η απίστευτη περιπέτεια που έζησε ο 28χρονος Δημήτρης Αντωνίου στο πλοίο από Καβάλα για Θάσο αποτυπώνει με τον χειρότερο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ συνανθρώπων μας.

Το να ταξιδεύει κάποιος στον χώρο των οχημάτων επειδή βρίσκεται σε αμαξίδιο και δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά του στο κατάστρωμα των επιβατών, όχι μόνο διατρέχει κινδύνους, αλλά αποτελεί μελανή σελίδα για την κοινωνία και το κράτος.

Ο ίδιος όμως ο Δημήτρης φαίνεται ότι δεν είναι άτομο που τα παρατάει εύκολα, καθώς με την ανάρτησή του στο facebook μέσα από το πλοίο έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσω της ίδιας της άσχημης εμπειρίας του.

Τι λέει ο ίδιος για την περιπέτειά του

"Ήταν μια άσχημη εμπειρία, την οποία δεν θα ξαναεπιχειρήσω. Θα περιμένω να γίνει κάτι άμεσα. Είναι θέμα ασφάλειας των επιβατών και πρέπει να δοθεί λύση", δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 28χρονος Δημήτρης που "παγιδεύτηκε" με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο γκαράζ πλοίου κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του από την Κεραμωτή στη Θάσο.

"Είναι πολλά τα θέματα προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγώ θέλησα να πάω από την Κεραμωτή στη Θάσο και να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά πλοίο. Επικοινώνησα με δύο εταιρίες που μου είπαν πως εάν θέλω να ταξιδέψω αναγκαστικά θα πρέπει να μείνω στο αυτοκίνητο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανέβω στο κατάστρωμα του πλοίου. Στην αρχή συμφώνησα γιατί ήταν απλό το δίλημμα: ή δεν πας καθόλου ή βιώνεις την ταλαιπωρία του γκαράζ", εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Όταν όμως το βίωσα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μετακινήθηκα με πλοίο, ήταν δυσάρεστο το συναίσθημα. Σκέφτηκα γιατί το κάνω όλο αυτό; Έβαλαν το αυτοκίνητο σε σκιά, όμως στεναχωρήθηκα γιατί αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Υπάρχον άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και μετακινούνται συχνά με πλοία και έχουν περάσει χίλια μύρια με πλοία", προσθέτει ο 28χρονος.

"Μου πρότειναν οι άνθρωποι του πλοίου να με κουβαλήσουν. Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ηλεκτροκίνητο και ζυγίζει από μόνο του 150 κιλά. Πώς να σηκώσουν 200 κιλά, μ' εμένα επάνω, από τη σκαλίτσα", συμπληρώνει.

Όπως δηλώνει ο κ. Αντωνίου δεν είναι "μόνο τα άτομα με αναπηρία, είναι και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανέβουν τις σκάλες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα στο γκαράζ του πλοίου και μια μαμά με τα παιδιά της, που δεν μπορούσε να ανεβάσει τα καρότσια από τη σκάλα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν και απορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι".

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία με το πλοίο, ο 28χρονος αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα μέσα μεταφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως είναι ένας "Γολγοθάς" είτε με τα αστικά λεωφορεία, είτε με ταξί και τρένα.

Ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη εξαιτίας των παράνομων παρκαρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων στις ειδικά διαμορφωμένες ράμπες. "Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολίτες μπήκαν στη λογική να καλούν την τροχαία, όταν κάποιος άλλος έχει παρκάρει παράνομα σε αυτές", τονίζει ο 28χρονος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές