Thumbnail
Σεισμός

Αυτό που αποκάλυψε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Άκης Τσελέντης είναι πως οι σεισμολόγοι είχαν εντοπίσει μια διέγερση στην περιοχή μέσω της νέας τεχνολογίας και των υπερσύγχρονων σταθμών που έχουν εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή.
Εδώ και κάποιες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Α. Τσελέντης είχαν εντοπιστεί δείγματα ραδονίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζαν ωστόσο ποιο είναι το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τώρα με ιδιαίτερη προσοχή τη συμπεριφορά του φαινομένου. Μέσα στη νύχτα και μετά τη δόνηση των 4,4 Ρίχτερ, έγιναν άλλες 15 δονήσεις, μικρότερες, οι οποίες ως τώρα δεν δείχνουν μετατόπιση του φαινομένου προς άλλα ρήγματα όπως αυτά σε Ωρωπό και Αταλάντη τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις.

Η πιθανότητα για νέο σεισμό κοντά στα 4,5 Ρίχτερ

Αυτό που επισήμανε ο κ. Τσελέντης είναι πως τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστεί η ίδια ακολουθία, τότε το φαινόμενο θα φθίνει. Στην περίπτωση ωστόσο που για κάποιες ημέρες δεν υπάρξουν μικροσεισμοί στην περιοχή, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και νέος σεισμός της τάξης των 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπως η Αταλάντη ή ο Κορινθιακός που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς, λέγοντας πως ούτε το φαινόμενο μοιάζει να μετατοπίζεται από τη Σταμάτα προς κάποιο από τα γειτονικά ρήγματα, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις, όπως το ραδόνιο, που να θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες.

 

Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός

Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος, κρατώντας όμως μία επιστημονική επιφύλαξη.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε:

«Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητες επί χουντας
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσεγγίζει την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) στη χώρα μας αξιοποιώντας το σχολικό αρχείο. Ειδικότερα επιχειρεί να...
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
συνελευση φοιτητεσ
ΑΕΙ: Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί για τους φοιτητές - Και «έξυπνη κάρτα» για σίτιση-στέγαση
Ζητούν και προκήρυξη θέσεων μονίμων στελεχών στα Κέντρα Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
ΑΕΙ: Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί για τους φοιτητές - Και «έξυπνη κάρτα» για σίτιση-στέγαση