Thumbnail
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία μας εφιστά την προσοχή σε 4 σημεία ενός πολύ σημαντικού αγαθού στο τραπέζι μας, του ψωμιού.

Το ψωμί είναι ίσως το μοναδικό αγαθό που δεν λείπει από κανένα σπίτι και είναι πάντα, εκεί στο τραπέζι να μας περιμένει, για να συνοδέψει κάθε φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα στη ζωή μας από κάθε άλλη τροφή και πρέπει να του δίνουμε λίγη προσοχή παραπάνω. Προτού, λοιπόν, πάτε στο φούρνο και αγοράσετε το κλασικό «μισό κιλό χωριάτικο», δείτε κάποια πράγματα που καλό είναι να αναζητάτε στο ψωμί σας.

Να είναι ολικής άλεσης
Τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως είναι γνωστό, παρασκευάζονται με αλεύρι που χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του σπόρου (φλοιός, πίτουρο, ενδοσπέρμιο), κάτι που μας παρέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, ευεργετικά για την υγεία. Ζητήστε, λοιπόν, από τον φούρνο ψωμί ολικής άλεσης κι αν αγοράζετε ψωμί του τοστ ή άλλο συσκευασμένο ψωμί, επιλέξτε αυτό που έχει σαν πρώτο συστατικό την ολική άλεση. Πολλά ψωμιά αναγράφουν την ολική άλεση στη συσκευασία, αλλά αν δεν είναι το πρώτο συστατικό, μπορεί το ποσοστό τους να είναι ακόμη και 51% ολικής άλεσης.

Να μην έχει πολλά συστατικά
Αν το ψωμί σας είναι συσκευασμένο, κοιτάξτε την ετικέτα και αποφύγετε αυτό που περιέχει πολλά συστατικά και μάλιστα δύσκολα να τα προφέρετε. Αυτά είναι συνήθως τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και συντηρητικά, που δεν τα θέλουμε στην καθημερινότητά μας. Μείνετε, επίσης, μακριά από μερικώς υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια και από ό,τι σας φαίνεται άγνωστο.

Να είναι βιολογικό
Μπορεί η ιδιότητα του βιολογικού στο ψωμί να μην είναι τόσο διαδεδομένη και απαραίτητη όσο στα φρούτα και τα λαχανικά, παρ’ όλ’ αυτά το βιολογικό ψωμί παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά, δεν περιέχει συντηρητικά και γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι, το οποίο ωφελεί στομάχι και έντερο χάρη σε συγκεκριμένα βακτήρια και ζύμες. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο νερό, που σημαίνει αποφυγή βλαβερών ουσιών, βαρέων μετάλλων κ.ο.κ. Για να είστε βέβαιοι ότι το ψωμί σας είναι βιολογικό, πρέπει τα συστατικά του να είναι τουλάχιστον κατά 95% βιολογικά.

Να μην περιέχει γλουτένη
Αυτό αφορά κυρίως όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ακόμη και μια ήπια δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και είναι αυτή που οδηγεί το ζυμάρι στο να «φουσκώσει». Πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να μείνουν μακριά από τη γλουτένη, ακόμη κι αν δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς σχετίζεται με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Επειδή το ψωμί είναι μια κύρια πηγή της, αν έχετε ενοχλήσεις ή πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, συμβουλευτείτε ειδικό για να δοκιμάσετε διατροφή χωρίς γλουτένη για 6 εβδομάδες, υπό την παρακολούθησή του, και να δείτε αν τα συμπτώματα καλυτερεύσουν. Μπορείτε, λοιπόν, να βρείτε πιστοποιημένο συσκευασμένο ψωμί χωρίς γλουτένη μέσω διαδικτύου ή να μιλήσετε με τον φούρνο της γειτονιάς σας, προσέχοντας πάντα να είναι από επιλεγμένα φυσικά συστατικά, χωρίς χημικά συντηρητικά.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FB Page: Getactive

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους