Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Τελικά ήταν όντως Φουρόγατος; Τι αναφέρεται επίσημα σε ανακοίνωση των ειδικών


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Οκτώβριος, 2017 - 19:33 | Στην Κατηγορία:

Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ανακοίνωση για τον εντοπισμό του αιλουροειδούς που έμοιαζε με τον σπανιόταο Κρητικό Φουρόγατου εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η "εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων".

Υπενθυμίζεται ότι ο εντοπισμός του ζώου πυροδότησε ευρεία συζήτηση αναφορικά με το αν πρόκειται πράγματι για Φουρόγατο, καθώς το συγκεκριμένο υποείδος της αγριόγατας για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι αναφορές περί επανεμφάνισής του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης:

Στις 17/10/2017 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ενημερώθηκε ότι έχει παγιδευτεί αιλουροειδές στην περιοχή του Ομαλού, το οποίο φυσιογνωμικά έμοιαζε με κρητική αγριόγατα (Felis silvestris cretensis). Το ζώο είχε παγιδευτεί από βοσκό της περιοχής και είχε παραδοθεί στη Διεύθυνση Δασών Χανίων η οποία επιλήφθηκε του περιστατικού. 

Στις 18/10/2017, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς μετέβησαν στον Ομαλό όπου παρέλαβαν το ζώο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο στα Χανιά προκειμένου να αναισθητοποιηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες, δείγματα και σωματομετρικά στοιχεία. Για τη συλλογή των στοιχείων αυτών ο Φορέας Διαχείρισης συνεργάστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι θα ληφθούν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα.

Ακολούθως το ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης για να συνέλθει της νάρκωσης και να ηρεμήσει. Στις 19/10/2017 το ζώο μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ομαλού, σε τοποθεσία που επιλέχτηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.

Όπως διαπιστώθηκε, με τη συνδρομή των κτηνιάτρων, πρόκειται για ένα υγιές, θηλυκό άτομο, βάρους 3,3 κιλών απροσδιόριστης ηλικίας, αν και – με βεβαιότητα – μεγαλύτερης του ενός έτους. Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  – Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για την άμεση ενημέρωση και τη συνεργασία, καθώς επίσης το κτηνιατρείο του κ. Χατζηδάκη Ελευθέριου και τους κτηνιάτρους που αναισθητοποίησαν το ζώο, έλεγξαν την υγεία του και πραγματοποίησαν τη λήψη δείγματος αίματος. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κτηνοτρόφο που αν και παγίδευσε ένα άγριο ζώο, ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Φουρόγατος - Πιάστηκε σε παγίδα σπάνιο ζώο της Κρήτης

Στην απελευθέρωση ζώου με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά αγριόγατου προχώρησαν σήμερα εργαζόμενοι του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης