Thumbnail
Η είδηση της αυτοκτονία τους Chester Bennington αιφνιδίασε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που δεν θέλει να παραδεχθεί πως... μεγάλωσε μαζί του

Χωρίς να έχω την αίσθηση πως μιλώ αξιωματικά εξ ονόματος της "γενιάς μου", ωστόσο έχω την αίσθηση πως οι πρώτες σκέψεις που ακολούθησαν τη δυσάρεστη είδηση είναι ως ένα βαθμό "κτήμα" αρκετών συνομιλίκων μου (ήτοι όσους εγκαταλείπουν σιγά-σιγά την πρώτη δεκαετία της ενηλικίωσης και στοιχειώνονται από τα πρώτα "άντα").

Καταρχάς και καταρχήν, ας αποφύγουμε τις κοινοτοπίες και τις συνηθισμένες υπερβολές που ακολουθούν τη λογική "ο τεθνεώς δεδικαίωται" : Όχι, οι Linkin Park δεν ήταν "μοναδικοί", δεν "καθόρισαν" καμία γενιά, δεν παρέμειναν το "αγαπημένο συγκρότημα" κανενός για μεγάλο διάστημα. Μάλλον ήταν οι πιο εμπορικοί και οι πιο γνωστοί "κοινωνοί" ενός μουσικού ιδιώματος (nu metal) που γεννήθηκε, παρασκευάστηκε και τυποποιήθηκε για να σβήσει.

Με εξαίρεση, ίσως, τα πρώιμα χρόνια των Korn και τους Deftones το nu metal δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πεπατημένη (και πως θα μπορούσε άλλωστε) της μίξης των "βαριών" rifs, ανακατεμένα με χιπ χοπ στιχουργική και ηχητικών "ξεσπασμάτων" που μιμούνται (πολλές φορές αποτυχημένα) τα extreme metal ακούσματα.

Και οι ίδιοι οι Linkin Park, άλλωστε, για πολλά χρόνια (ίσως από το 2005 και μετά) παρέμειναν μια σκιά του εαυτού τους, μια υπενθύμιση της πρόσκαιρης επιτυχίας τους, με μεγαλύτερο κατόρθωμά τους την... συμμετοχή τους στα Transformers.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως στο σχολείο όταν δημιουργούσαμε τις πρώτες μουσικές μας "κλίκες", όσοι δήλωναν σαν αγαπημένο τους συγκρότημα τους Linkin Park αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση από όλο το φάσμα μουσικόφιλων: Μεταλάδες, ροκάδες, χιπ-χοπερς, ακόμα και οι "σκυλάδες" αντιμετώπιζαν τους Linkin Park σαν την παιδική σειρά που έβλεπαν πριν λίγα χρόνια στο Δημοτικό αλλά τώρα είχαν "σοβαρότερα πράγματα να κάνουν".

Ωστόσο, η μουσική τους, τουλάχιστον για κάποιο κόσμο, δεν "πέρασε και δεν ακούμπησε": Δεδομένης της εμπορικής επιτυχίας και αναγνωρισιμότητας τους, κατάφεραν να περάσουν, κυριολεκτικά, στα αυτιά όλων: Από τα βίντεο κλιπ στην τηλεόραση, στις ραδιοφωνικές εκπομπές (και όχι αποκλειστικά σε ροκ σταθμούς), στα πρώτα τραγούδια που στέλναμε με τις θρυλικές υπέρυθρες από τα κινητά μας οι Linkin Park μου (και πιστεύεω "μας") αποκάλυψαν πως μπορεί να υπάρξει και "άλλη" μουσική: Με γρήρορο ρυθμό, με "βαρύ" ηλεκτρικό ήχο, με "πειραγμένα" ηχητικά και κραυγές.

Και δεν είναι ψέμα (μα καθόλου) πως μπορεί ήδη από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, όσοι περιπλανηθήκαμε σε ακούσματα πιο "σκληρά" να κρύβαμε... επιμελώς την πρώτη μας επαφή με τον ακραίο ήχο όταν δειλά δειλά εγκαταλείπαμε τις παιδικές συνήθειές μας, ωστόσο ως ενήλικες (και οσουνώπω 30αρηδες) μπορούμε εξίσου σιωπηλά να αναγνωρίσουμε αυτό που μας πρόσφεραν οι Linkin Park. Την ευκαιρία να ανοίξουμε (και να σκληρήνουμε) τα αυτιά μας, να "ψαχτούμε" περισσότερο, να διαμορφώσουμε (χωρίς καμία υπερβολή) ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας.

Και, εντάξει, κάποια τραγούδια που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και πάντα θα σιγοψιθυρίζουμε τους στίχους. Απέξω. Έστω και στα κρυφά.

 

Δημήτρης Χρονόπουλος 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!
Κάτω τα χέρια από τη συναδέλφους, Χρύσα Χοτζόγλου, Γιώργο Καββαδία. Δημήτρη Χαρτζουλάκη
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!