Thumbnail
Αθηνά Κακούρη

«Εγώ, καλώς ή κακώς, είμαι εκείνος ο οποίος επροκάλεσε τον διχασμόν αυτόν»! Η αφοπλιστική αυτή αυτοκριτική ανήκει στον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατά την αγόρευσή του στην Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου του 1929. Με αυτό το επίγραμμα του μεγάλου ηγέτη της Φιλελεύθερης παράταξης ξεκινάει η Αθηνά Κακούρη το καινούριο της βιβλίο «Τα δύο Βήτα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν. Αφορά την ενδοαστική διαμάχη από το 1910 έως το 1915 που προσωποποιήθηκε στον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο και στον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων. Διαμάχη που είχε χαρακτηριστικά όχι μόνο προσωπικής διαπάλης εξουσίας, αλλά και εμφυλίου ο οποίος παρέσυρε μεγάλες μάζες του λαού στην αλληλοεξόντωση.

Η συγγραφέας, γεννημένη το 1928 στην Πάτρα, με θητεία στα αστυνομικά διηγήματα, στα ιστορικά μυθιστορήματα και στην ιστορική έρευνα, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το μυθιστόρημά της «Θέκλη», έχοντας ξεχωρίσει με το πρόσφατο έργο της «1821, η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε», ασχολείται τώρα με το θέμα που, παρά την παρέλευση δεκαετιών, εξακολουθεί να πολώνει...

Σε 287 σελίδες, με ύφος αφηγηματικό, συνδυασμένο με παραπομπές σε πηγές, προσεγγίζει τα γεγονότα χωρίς τα στερεότυπα που θέλουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να συγχωρείται από την Ιστορία επειδή με τις μεγάλες -πράγματι- διπλωματικές του ικανότητες μεγάλωσε την Ελλάδα, επιλέγοντας να βγάλει τη χώρα στο πλευρό της Αντάντ, κόντρα στην φιλογερμανική πολιτική της ουδετερότητας που ήθελε να τηρήσει ο Κωνσταντίνος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα