Thumbnail

Χτες, το γαλικό υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωσε όπου -μεταξύ άλλων- τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος Lactalis στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας. Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό το βακτήριο της σαλμονέλας;

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί το θέμα και σήμερα θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε, ότι «τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα». Αναρωτιέται όμως «αν τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα», αφήνοντας αιχμές για την διάθεση προϊόντων βρεφικού γάλακτος από τα super market.

Οι ποσότητες που θα ανακληθούν είναι «τεράστιες», παραδέχτηκε εκπρόσωπος του ομίλου Lactalis. Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερες από 600 παρτίδες που ανακαλούνται, απαγορεύεται να καταναλωθούν και να εξαχθούν.

Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία, το Πακιστάν.

Στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν. Ωστόσο, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Η προηγούμενη ανάκληση έγινε αφότου ασθένησαν 20 βρέφη κάτω των 6 μηνών που είχαν καταναλώσει προϊόντα της εταιρείας. Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση όλων των βρεφών εξελίσσεται καλά.

Η νέα ανάκληση αφορά «περίπου 7.000 τόνους προϊόντων», διευκρίνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είμαι σε θέση να πω ποια από αυτά έχουν ήδη καταναλωθεί», πρόσθεσε ο Μισέλ Ναλέτ. Μεταξύ αυτών που ανακαλούνται είναι γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα. Ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Τι είναι η σαλμονέλα και ποια είναι τα συμπτώματα

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικό σύστημα.

Το υπουργείο κάλεσε τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα που ενδεχομένως έχουν αγοράσει, τα οποία στη Γαλλία πωλούνται με την εμπορική ονομασία Milumel, Picot αλλά και Carrefour.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποια από αυτά τα προϊόντα έχουν απομείνει ακόμη στην αγορά. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος αυτών των παρτίδων αναμφίβολα έχει ήδη καταναλωθεί από βρέφη τα οποία δεν έπαθαν τίποτα. Εξέφρασε πάντως τη βαθύτατη λύπη του και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στα μικρά παιδιά» που ασθένησαν.

Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως µε την κατανάλωση μολυσμένων τροφίµων.

Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλλωση;

Η σαλµονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν στο χώρο της κουζίνας:

α) από μολυσμένο χειριστή τροφίμων που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το χειρισμό των τροφίμων),

β) μέσω μολυσμένων επιφανειών ή σκευών και

γ) από την αποθήκευσή τους μαζί με μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά.

Ποιος μπορεί να νοσήσει με σαλμονέλλωση;

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο καθένας μπορεί να νοσήσει με σαλμονέλλωση, αλλά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλµένα άτομα είναι πιθανότερο να εµφανίσουν νόσημα με σοβαρότερα συμπτώματα.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί από την έκθεση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων;

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση (π.χ. την κατανάλωση ενός μολυσμένου τροφίμου) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μικροοργανισμών που έχουν προσληφθεί. Τα περισσότερα άτομα νοσούν εντός 12-36 ωρών από την έκθεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλµονέλλωσης;

H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς. Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης;

Η πλειονότητα των ατόμων αναρρώνει χωρίς θεραπευτική αγωγή σε 4 έως 7 ηµέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες από τη νόσηση με σαλμονέλλωση;

Σε κάποια άτοµα η διάρροια µπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί νοσηλεία. Τα άτομα αυτά είναι κατά κανόνα τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Ένας μικρός αριθμός ασθενών, με  προϋπάρχοντα συνήθως προβλήματα υγείας, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα και από άλλα όργανα του σώματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σαλµονέλλωσης;

Η διάγνωση τίθεται με καλλιέργεια κοπράνων.

Πώς αντιμετωπίζεται η σαλµονέλλωση;

Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη σαλμονέλλωση και ουσιαστικά αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα του νοσήματος. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Η χρήση αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει
διαφορετικά. Χρήση αντιβιοτικών συστήνεται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως είναι τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65
ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Η λήψη αντιδιαρροϊκών, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται καθώς καθυστερεί την ίαση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο