Thumbnail
«Δεν πρέπει να είσαι ο Αντετοκούνμπο για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια. Έπρεπε από τη στιγμή που έχεις πάει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο να παίρνεις αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια»

«Με ρώτησε κάποιος:... - Τι είσαι;... - Έλληνας, του απάντησα. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, ελληνικά μιλάω. Στην αρχή ζοριστήκαμε πολύ! Και ζορίζονται πολλοί σαν κι εμάς... Έλληνες που δεν θεωρούνται Έλληνες!»

Η σύμπραξη των αδελφών Αντετοκούνμπο με το Ίδρυμα Ωνάση, στη Στέγη, το βράδυ του Σαββάτου, έστειλε μήνυμα για αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία και κοινωνία των παιδιών που μεγάλωσαν από μη Έλληνες γονείς στην Ελλάδα: όπως ο Γιάννης και ο Θανάσης. Η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας επετεύχθη για εκείνους λόγω της ενασχόλησής τους με το μπάσκετ, σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ποια είναι, όμως η... τύχη των υπόλοιπων παιδιών, όπως ο Γιάννης και ο Θανάσης, όσο κι αν έχει βελτιωθεί σήμερα το νομικό πλαίσιο σε σχέση με τα θέματα ιθαγένειας;

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει ο κόσμος να κοιτά μόνο εμάς. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπήρξαν παιδιά πριν από εμάς, θα υπάρχουν ακόμη παιδιά σαν κι εμάς,» επέστησε την προσοχή ο άσος των Μπακς, με τον Θανάση να είναι απόλυτος: «Δεν πρέπει να είσαι ο Αντετοκούνμπο για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια. Έπρεπε από τη στιγμή που έχεις πάει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο να παίρνεις αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια».

Δύο φορές δάκρυσαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στη σκηνή της Στέγης: η πρώτη ήταν όταν η μητέρα τους τραγούδησε το τραγούδι με τους οποίους τους ξυπνούσε όταν ήταν μικροί: «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι...». Και η δεύτερη, όταν προβλήθηκαν φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές των παιδικών τους χρόνων, στην Ελλάδα! Έκαναν το κοινό πάντως να γελάσει πολλές φορές, όπως όταν αναγνώρισαν τους εαυτούς τους ως... Ελληνάρες, στην οδήγηση!

Με έμπνευση την προσπάθεια των αδελφών Αντετοκούνμπο, το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε πως θεσπίζει συμβολικά για πρώτη φορά την προπτυχιακή υποτροφία 'Oneofakind' «για παιδιά που θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά μέχρι τώρα μετρούσαν βήματα προς τα πίσω». «Εμείς θα βρούμε ένα παιδί που έχει τη δύναμη μέσα του, θα είμαστε δίπλα του, όχι μόνο οικονομικά και όχι μόνο φέτος, για να σπουδάσει και να δούμε τελικά και να αποδείξουμε ότι αν δώσεις μία ευκαιρία αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Σκέψου πως θα δώσεις στον άλλον τα εργαλεία για να γίνει δυνατός,» εξήγησε η συντονίστρια αυτής της συζήτησης και Διευθύντρια Τομέα Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.  

«ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ»

Το σκηνικό που είχε στηθεί στη Στέγη για να υποδεχθεί τα αδέλφια Αντετοκούνμπο ήταν ένα σπίτι, συμβολισμός πως τα δυο παιδιά είχαν επιστρέψει «σπίτι τους». «Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι! Εμένα δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είμαι Έλληνας. Γιατί δεν ξέρω κάτι άλλο. Δεν έχω πάει στη Νιγηρία. Και είμαι 22 χρόνων. Δεν ξέρω κάτι άλλο από την Ελλάδα. Γι' αυτούς τους ανθρώπους που μας αντιμετωπίζουν ως μη Έλληνες, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε τη χώρα μας, να τους δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, να την αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο από αυτούς,» έβγαλε την αλήθεια του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Θανάσης κατέθεσε τη δική του εμπειρία: «Έζησα 2,5 χρόνια χωρίς ελληνικό διαβατήριο, μετά τα 18 μου και μέχρι να γίνει 18 ο Γιάννης. Έπαιζα μπάσκετ, πήγαινα στα γήπεδα και έλεγαν τι αθλητής είναι αυτός, αλλά έφτασα να παίξω πρώτη φορά εθνική, στην εθνική ανδρών κι ας συμμετείχα στα φιλικά των μικρών εθνικών. Έχουν 'ξυπνήσει' πάρα πολλοί άνθρωποι πάνω σε αυτό το θέμα. Πρέπει μετά τα 18, οι μετανάστες να έχουν δικαίωμα ψήφου. Πρέπει να τους κάνεις ενεργούς πολίτες. Όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία. Να πούμε στα επόμενα χρόνια, θα είμαστε καλύτερη χώρα από όλες αυτές τις χώρες. Έτσι έγιναν καλύτερες χώρες, έκαναν ενεργούς όλους αυτούς τους πολίτες, αυτοί δούλεψαν και αυξήθηκε η παραγωγή».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ»

Τον Θανάση Αντετοκούνμπο τον πληγώνει η υποκρισία στην Ελλάδα. «Εγώ πιστεύω ότι δεν υπήρχε ρατσισμός, αλλά υπάρχει υποκρισία. Στην Αμερική υπάρχει ρατσισμός, αλλά μπορείς να γίνεις οτιδήποτε εκεί, όπως είδαμε στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει τόσο ρατσισμός, αλλά υπάρχει υποκρισία. Και είναι χειρότερο αυτό,» είπε, ενώ ο Γιάννης τόνισε πως «όσο υπήρχε η κακή πλευρά, υπήρχε και η καλή πλευρά, όπως μεγαλώναμε εδώ. Οι φίλοι μας έλεγαν σε όσους εκφράζονταν αρνητικά για εμάς ''δεν σε κάνουμε παρέα''. Δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε εμείς».

Γιατί πιστεύουν ότι τους έχουν αγαπήσει τόσο πολύ η Ελλάδα: «Μας έχει αγαπήσει η Ελλάδα γιατί είμαστε αγνά παιδιά και όπου πάμε πάει μαζί μας και η Ελλάδα. Προβάλλουμε πολύ την Ελλάδα. Επίσης δεν έχουμε αλλάξει, είμαστε ακόμη αυτοί που ήμασταν κι αυτό γιατί είχαμε εκπληκτικούς γονείς. Μας μεγάλωσαν σωστά κι έχουμε μείνει σεμνοί,» απάντησε ο Γιάννης.

Δείτε το βίντεο: 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας