Thumbnail
Καρκίνος

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία των επιστημόνων, που θέλουν να είναι ταχύτερη φέτος η μείωση των θανάτων λόγω καρκίνου στους άνδρες απ' ό,τι στις γυναίκες. Αν και περισσότεροι άνδρες (761.900) από ό,τι γυναίκες (611.600) - δηλαδή συνολικά σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο στην Ευρώπη φέτος, η μείωση των θανάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των επιστημόνων για το 2017, είναι ταχύτερη στους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μαρίας Αντωνογιαννάκης στο neakriti.gr, η θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά περίπου 8%, σε σχέση με το 2012, σε 132 θανάτους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού. Στις γυναίκες η θνησιμότητα προβλέπεται να υποχωρήσει κατά το ήμισυ, γύρω στο 4%, στους 84,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού.

Όπως μάλιστα διαπιστώθηκε, οι θάνατοι των γυναικών από καρκίνο των πνευμόνων συνεχίζουν να αυξάνονται από το 2012, κυρίως επειδή αρκετές γυναίκες αρχίζουν το κάπνισμα, όταν πολλοί άνδρες πια το κόβουν... Κατάσταση η οποία ισχύει και στην Ελλάδα, όπου και πάλι τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, με τον καρκίνο δυστυχώς να θερίζει χτυπώντας ακόμα και πιο νεαρές ηλικίες.

Η μελέτη προβλέπει ότι το 2017 θα αυξηθούν κατά 5% οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο των πνευμόνων στην Ευρώπη, με τη γυναικεία θνησιμότητα να διαμορφώνεται στους 14,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού. Στους άνδρες αντίστοιχα η θνησιμότητα θα μειωθεί κατά 11%, στους 33 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Συνολικά, ο καρκίνος των πνευμόνων αναμένεται να προκαλέσει 275.700 θανάτους Ευρωπαίων και των δύο φύλων μέσα στο 2017 (περίπου δηλαδή το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο).

Ένα επίσης σοκαριστικό εύρημα είναι ότι η θνησιμότητα από καρκίνο των πνευμόνων είναι υψηλότερη στις γυναίκες 25 έως 44 ετών απ' ό,τι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας: 1,4 έναντι 1,2 ανά 100.000. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντανακλά τις παρόμοιες καπνιστικές συνήθειες των νεότερων γενιών και στα δύο φύλα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό για τις γυναίκες όπως και για τους άνδρες.


Μακάβρια πραγματικότητα

Όσον αφορά στις άλλες μορφές καρκίνου, προβλέπεται ότι φέτος στην Ευρώπη από καρκίνο του παγκρέατος θα πεθάνουν 76.100 άνδρες (θνησιμότητα 10,3 ανά 100.000) και 43.800 γυναίκες (θνησιμότητα 5,6 ανά 100.000). Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, βλέπουμε ότι, ενώ στους άνδρες η θνησιμότητα παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, στις γυναίκες εμφανίζει αύξηση κατά 3,5%.

«Έχει υπάρξει μικρή πρόοδος στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη του παγκρεατικού καρκίνου, που είναι τώρα η τέταρτη κυριότερη αιτία καρκίνου και στα δύο φύλα. Μολονότι ο καπνός αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου, προκαλεί μόνο το 15% έως 20% περίπου των παγκρεατικών καρκίνων, συνεπώς πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη», τόνισε ο καθηγητής Κάρλο Λα Βέκια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ογκολογίας "Annals of Oncology".

Τα καλά στοιχεία

Από την άλλη, χάρη στις προόδους στην ανίχνευση, τη θεραπεία και την πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου, υπολογίζεται ότι μετά το 1988 έχουν αποφευχθεί πάνω από 4 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Φέτος μόνο εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν σχεδόν 254.000 θάνατοι ανδρών και 108.000 θάνατοι γυναικών.

Η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να μειώνεται στις γυναίκες στην Ε.Ε. και το 2017 προβλέπεται ότι θα πεθάνουν 91.847 (14 ανά 100.000). Πάντως, αυτή η μορφή καρκίνου παραμένει η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Η θνησιμότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζει μείωση και στα δύο φύλα. Για το 2017 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 16,1 ανά 100.000 στους άνδρες και στο 9,3 ανά 100.000 στις γυναίκες. Περισσότεροι άνδρες (97.100) απ' ό,τι γυναίκες (78.600) θα πεθάνουν από αυτό τον καρκίνο φέτος (περίπου το 13% των συνολικών θανάτων από καρκίνο).

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το τσιγάρο η αιτία

«Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια σημαντική αύξηση των νοσημάτων των πνευμόνων, όπως και του καρκίνου. Η αύξηση αυτή, όπως παρατηρείται, είναι πιο μεγάλη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Στην Κρήτη επιβεβαιώνεται το ίδιο. Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα συνεχίζει να είναι μια "ανδρική νόσος", εντούτοις παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση και στο γυναικείο πληθυσμό.

Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στην καπνιστική συνήθεια που έχει αποκτήσει η γυναίκα, με τη συχνότητά της να έχει εξισωθεί σχεδόν με αυτή των ανδρών. Και δεύτερον, στο ότι ο οργανισμός των γυναικών, λόγω των γονιδίων τους και του ορμονικού τους προφίλ, φαίνεται να προδιαθέτει για βαρύτερα και συχνότερα νοσήματα και καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας της καπνιστικής συνήθειας», τόνισε ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ