Thumbnail
Νέα αύξηση κατά 14,37% μέσα σε ένα χρόνο για τη μερική απασχόληση

Την καταβαράθρωση των μισθών και τη δραματική αύξηση της υποαπασχόλησης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της απασχόλησης και για τον μήνα Σεπτέμβρη του 2016, τα οποία δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΕΦΚΑ.

Οπως προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον περασμένο Σεπτέμβρη, με μερική απασχόληση εργάζονται 604.513 μισθωτοί, ποσοστό 29,1% του συνόλου των μισθωτών, με το μέσο μισθό να είναι μόλις 394,8 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, τρεις στους δέκα μισθωτούς, επιβιώνουν με περίπου 330 ευρώ το μήνα, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Η μέση απασχόληση σε αυτήν την ομάδα μισθωτών είναι 16,85 μέρες εργασίας.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, ότι η όποια αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, αντίθετα με τους ψεύτικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ενισχύεται η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής.

Ετσι, συγκρίνοντας τον Σεπτέμβρη του 2016 με τον Σεπτέμβρη του 2015, προκύπτει πως, ενώ ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,54%, η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 3,91%, ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,37% (!). Δηλαδή, η εμφανιζόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, η οποία, στο πλαίσιο του συνολικότερου χτυπήματος των μισθών από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, οδηγεί σε αμοιβές με τις οποίες δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες του εργαζόμενου.
Νέα υποχώρηση στον μέσο μισθό και τη μέση απασχόληση

Επιπλέον, καθώς στην πλήρη απασχόληση δεν καταγράφεται ξεχωριστά η εκ περιτροπής εργασία, η οποία διευρύνεται όπως διευρύνεται και η μερική απασχόληση, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη γενική αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων μισθωτών, η μέση απασχόληση, δηλαδή οι μέρες ασφάλισης στις κοινές επιχειρήσεις - συγκρίνοντας Σεπτέμβρη του 2015 και του 2016 - υποχωρεί κατά 1,25%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και ο μέσος μισθός κατά 2,71%. Αυτή είναι η... «επιστροφή στην κανονικότητα» που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική επίθεση των προκατόχων της.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, με πλήρη απασχόληση το Σεπτέμβρη του 2016 δούλευαν 1.476.303 μισθωτοί, με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 1.162,1 ευρώ μεικτά και την μέση απασχόληση να φτάνει τις 23,19 μέρες ασφάλισης. Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτούς τους εργαζόμενους περιλαμβάνονται και αυτοί που, ενώ δουλεύουν πλήρες ωράριο, μπορεί να εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή στην πράξη να υποαπασχολούνται, γεγονός που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ποσοστό των μισθωτών με υποαπασχόληση και ευέλικτη σχέση εργασίας.

Ο μέσος μισθός συνολικά για τους 2.078.649 μισθωτούς ήταν 940,19 ευρώ μεικτά, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου (περίπου 16%), ο μέσος μισθός για το σύνολο των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται στα 850 ευρώ και αυτά προ φόρων. Η μεγαλύτερη απασχόληση καταγράφεται στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο (21,29% του συνόλου των μισθωτών), στα Ξενοδοχεία και Εστιατόρια (20,13%) και στη Μεταποιητική Βιομηχανία (13,29%).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;