Thumbnail
Στα ύψη οι τιμές λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb

«Φωτιά» η φοιτητική στέγη για τους χιλιάδες επιτυχόντες που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα και πέρασαν στο πανεπιστήμιο μακριά από το τόπο διαμονής τους. Μετά τη χαρά και την ικανοποίηση για την επιτυχία, στο προσκήνιο έρχεται το κόστος διαμονής των νέων φοιτητών.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι ενοικιάσεις ακινήτων μέσω του Airbnb αφήνουν χωρίς στέγη του νέους φοιτητές εκτός αν οι γονείς βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Οι ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές έχουν υψηλές οικονομικές απαιτήσεις καθώς η αυξημένη ζήτηση από τους τουρίστες έχουν οδηγήσει τον φοιτητικό κόσμο εκτός ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos.gr που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του Real Estate στην Ελλάδα, οι τιμές εμφανίζονται φέτος αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι, κατά περίπου 17% στην Αθήνα, κατά 14% στη Θεσσαλονίκη και κατά περίπου 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες τουριστικές περιοχές η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Από τη βάση δεδομένων του δικτύου προκύπτει, επίσης, πως η προσφερόμενη ποσότητα (το stock κατοικιών) έχει μειωθεί φέτος κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στην Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι προκύπτει μείωση του προς διάθεση αποθέματος κατοικιών κατά περίπου 18% σε πανελλαδική βάση.

Σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, καθώς και πόλεις της επαρχίας που επωφελούνται από την τουριστική έκρηξη, ο περιορισμός των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση αποδίδεται κυρίως στην ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης, όπως το Airbnb. Μάλιστα έχουν καταγραφεί και περιστατικά αντιδράσεων από κατοίκους που δυσκολεύονται πλέον να βρουν διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos.gr, η χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίασης σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια καταγράφεται στη Νίκαια (5,5 ευρώ ανά τετραγωνικό), ενώ αυξήσεις καταγράφονται σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας που συνήθως φιλοξενούν φοιτητές.

Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή εκτινάχθηκε από τα 5,9 ευρώ/τ.μ στα 7,1/τ.μ και στο Παγκράτι, η μέση τιμή έχει αυξηθεί από 6,2 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι σε 7,6 ευρώ ανά τ.μ. φέτος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα