Thumbnail
Σολομός ιχθυοτροφείου: Ίσως η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος, το πιο τοξικό ψάρι, είναι ο σολομός ιχθυοτροφείου και για το λόγο αυτό η EPA συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες ατόμων ( έγκυες και μικρά παιδιά) να τον αποφεύγουν.

Η τοξικότητά του, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, συνδέεται με τις συνθετικές τροφές που καταναλώνει κι αυτές μπορεί να είναι τα πουλερικά, το χοιρινό, το καλαμπόκι, τα αντιβιοτικά κι άλλα. 
 
Οι έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τέτοια ευρήματα έρχονται στην δημοσιότητα.  

Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στην επιστημονική επιθεώρηση  Science, οι επιστήμονες είχαν αναλύσει δείγματα σολομού από όλο τον κόσμο και είχαν καταλήξει  ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου από τη Σκωτία και τις Νήσους Φερόες είναι ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο. 

«Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ σολομό σε εγκύους, παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πόσο τοξικό είναι αυτό το ψάρι και για το πώς τα φάρμακα με τα οποία εκτρέφεται μπορούν να βλάψουν γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, εφήβους στην ανάπτυξη και μικρά παιδιά. Ο τύπος τοξικότητας που ανιχνεύτηκε στον σολομό ιχθυοτροφείου σίγουρα έχει συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, συνδέεται με τον αυτισμό και τη μειωμένη αντιληπτικότητα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και του μεταβολισμού», λέει μεταξύ άλλων ο βιολόγος δρ Monsen. 

Η λύση

 Προτιμήστε άγριο σολομό Αλάσκας. Αν στη συσκευασία γράφει «Ατλαντικού», τότε οπωσδήποτε είναι ιχθυοτροφείου. Δεν έχουν απομείνει εμπορικά αλιεύματα άγριου σολωμού στον Ατλαντικό. Συμβουλή εξοικονόμησης: Ο άγριος σολωμός Αλάσκας, σε κονσέρβα, είναι σχετικά οικονομικότερος.

Πολύ πλούσιος σε ωμέγα-3, ο σολωμός (humpback) ψήνεται σε δικό του νερό, κόβεται σε χοντρά κομμάτια και τοποθετείται σε δοχεία μαζί με τα κόκκαλα και το δέρμα του ενώ στη συνέχεια μαγειρεύεται έτσι ώστε να διατηρήσει την πλήρη διατροφική του αξία.

Οι σολωμοί αλιεύονται ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ελαχιστοποιούν την παρεμπίπτουσα αλιεία, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ελεγχόμενης περιόδου, όταν επιστρέφουν οι ενήλικοι σολωμοί στις εκβολές των ποταμών για να αναπαραχθούν.

Ο σολομός ιχθυοτροφείου τρέφεται με ακατάλληλες για το είδος του τροφές –υποκατάστατα από σόγια, μείγμα πουλερικών, αντιβιοτικών και συνθετικών τροφών–, σε αντίθεση με τους άγριους σολομούς που τρέφονται με αυτό που πρέπει να τραφούν: μικρά ψάρια, πλαγκτόν και απολύτως κανένα επεξεργασμένο πρόσθετο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗ
Υπουργείο Παιδείας: Τροποποιείται η σειρά επιλογής στελεχών - Νέες Προκηρύξεις
Υπουργείο Παιδείας: Ανατροπή με νέα σειρά επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και συγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής
Υπουργείο Παιδείας: Τροποποιείται η σειρά επιλογής στελεχών - Νέες Προκηρύξεις
2Η ΜΑΡΤΙΟΥ
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821
Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση σχολικών γιορτών της 25ης Μάρτη, για την καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας που αφορά τα...
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821