Thumbnail
ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ FRAPORT ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Χρήστου Κάτσικα

Σκάνδαλο μεγατόνων στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης. Η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Fraport που έχει αναλάβει τη διαχείριση περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, εκβιάζει τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μην διεξάγουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την πιστοποίηση υπαλλήλων σεκιούριτι. Με το πρόσχημα ότι χωρίς υπαλλήλους δεν θα λειτουργήσουν οι αερολιμένες, η εταιρεία επιχειρεί να κάνει δικές της εξετάσεις-express, παραμερίζοντας τον νόμιμο επόπτη της πολιτείας που είναι ο ΕΟΠΠΕΠ. Οι εξετάσεις αυτές δεν θα δίνουν καμία επίσημη πιστοποίηση στους υπαλλήλους με στόχο αυτοί να θεωρούνται ανειδίκευτοι και να παίρνουν το χαμηλότερο δυνατό μισθό.

Το πλέον συγκλονιστικό στοιχείο όλων είναι ότι, ενώ η Fraport και τα εν Ελλάδι θυγατρικά-συνεργαζόμενα σχήματα επικαλούνται έλλειψη υπαλλήλων σεκιούριτι και προωθούν τις δικές τους εξετάσεις-μαϊμού, υπάρχουν πιστοποιημένοι (και στη συντριπτική τους πλειονότητα άνεργοι) 35.000 πιστοποιημένοι υπάλληλοι ασφαλείας με τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ! Οι υπάλληλοι αυτοί όμως, λόγω της πιστοποίησης, δικαιούνται αμοιβής και εργασιακών συνθηκών που προβλέπονται από την εγχώρια νομοθεσία. Αυτό ενοχλεί τη γερμανική εταιρεία και τους δορυφόρους της που θέλουν απασχολούμενους των 250 ευρώ το μήνα!

Το περίεργο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, και κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πιέζουν να αναλάβει πλήρως τη διοργάνωση της πιστοποίησης-παρωδίας το ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), παραμερίζοντας τον φυσικό διοργανωτή εξετάσεων πιστοποίησης, που είναι το υπουργείο Παιδείας, και τον αρμόδιο φορέα του που είναι ο ΕΟΠΠΕΠ.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εστάλη στον ΕΟΠΠΕΠ σχέδιο ΚΥΑ που όριζε την πλήρη ανάθεση της διεξαγωγής των εξετάσεων στο ΚΕΜΕΑ. Το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ απέρριψε ομόφωνα το σχέδιο της ΚΥΑ, αναφέροντας ότι πλήττει το δημόσιο συμφέρον.

Συμφωνεί και ο Τόσκας;

Η απάντηση του ΚΕΜΕΑ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ είναι αποκαλυπτική τόσο για το περίεργο παιχνίδι πίσω από την απόπειρα απόσυρσης του ΕΟΠΠΕΠ όσο και για τον φωτογραφικό χαρακτήρα της προωθούμενης διάταξης.

Ο συντάσσων την απάντηση, αφού επικαλείται τη σύμφωνη άποψη του κ. Τόσκα και «αυξημένες ανάγκες» (προφανώς οι 35.000 πιστοποιημένοι υπάλληλοι σεκιούριτι δεν φτάνουν…), κάνει λόγο για «κατ’ εξαίρεση απόφαση και μόνο για την τρέχουσα περίοδο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017»!

Οσος χρόνος χρειάζεται, δηλαδή, για να προσλάβει η Fraport με μεσαιωνικούς όρους τους ανειδίκευτους εργαζομένους. Φαίνεται πως κάποιοι ονειρεύονται η Ελλάδα να καταστεί γερμανική Ειδική Οικονομική Ζώνη, μια αποικία όπου οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ίχνος δικαιώματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο