Thumbnail
Αρχίζουν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Από την κυβέρνηση παρόντες θα είναι μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν 2 ή 3 συναντήσεις, μια σήμερα, μια την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών) και εάν χρειαστεί μια αύριο Πέμπτη.

Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, ωστόσο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το «καυτό» θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο.
Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές