Thumbnail
Μέτρο για τον περιορισμό της λαθρεπιβίβασης

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο για την υποχρεωτική επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα (και μόνο) σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Το μέτρο αποσκοπεί στον δραστικό περιορισμό της λαθρεπιβίβασης καθώς οι επιβάτες θα υποχρεούνται να επικυρώσουν το εισιτήριό τους μπροστά στον οδηγό.

Παραμένουν ασαφείς οι ενέργειες στις οποίος μπορεί να προβεί ένας οδηγός, καθώς αρμόδιοι για περιστατικά λαθρεπιβίβασης είναι οι ελεγκτές.

Ήδη από σήμερα Δευτέρα, χρήστες του Ίντερνετ επιβεβαιώνουν την εφαρμογή του μέτρου, επισημαίνοντας αρκετή καθυστέρηση και ταλαιπωρία κατά την επιβίβαση.

Άλλοι, δηλώνουν πως οι διαδρομές πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία αλλαγή, επιβεβαιώνοντας την επιφύλαξη που είχαν εκφράσει οι οδηγοί σχετικά με την δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΟΑΣΑ αναμένεται να επανδρωθεί με σώμα περίπου 200 ελεγκτών, με 60 από αυτούς να αρχίζουν άμεσα τους ελέγχους.

Σε σχετικό blog που διαθέτουν οι οδηγοί αναφέρουν:   

Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.lifo.gr από την Δευτέρα 2 Ιουλίου η είσοδος σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα επιτρέπεται μόνο από τη μπροστινή πόρτα, ούτως ώστε οι επιβάτες να υποχρεώνονται να ακυρώνουν το εισιτήριο τους «μπροστά» στους οδηγούς.   Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές του Υπουργείου Μεταφορών όπου ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Βούρδας, έχει ήδη στείλει το σχετικό έγγραφο στον ΟΑΣΑ για την άμεση εφαρμογή του μέτρου.   

Όπως αναφέρει, «η ιδέα του «γαλλικού μοντέλου» για είσοδο μόνο από την μπροστινή είσοδο σε λεωφορεία και τρόλεϊ είχε προταθεί και στο παρελθόν αλλά οι οδηγοί είχαν αντιδράσει».   Και εδώ θα σταθούμε λίγο στο «γαλλικό μοντέλο των συγκοινωνιών» μιας και πολύ συχνά ακούμε για διάφορα «μοντέλα» Ευρωπαϊκών κρατών που οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να εφαρμόσουν στις συγκοινωνίες και κατά πόσο εφικτό είναι αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί στη χώρα μας.   

Καταρχάς γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα, και θέλουν να εφαρμόσουν ένα κομμάτι από οποιοδήποτε «μοντέλο» και όχι ολόκληρο.   

Αψηφούν τις υποδομές των άλλων χωρών τις οποίες εδώ δεν έχουμε και οι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι.   Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι υποδομές στις στάσεις των λεωφορείων που έχουν άμεση σχέση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, όπου οι διαφορές είναι τεράστιες καθώς για να κάνεις είσοδο από την μπροστινή πόρτα ο οδηγός χρειάζεται ελεύθερο χώρο που να καλύπτει όλο το μήκος του λεωφορείου για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση όπως δηλαδή στο «γαλλικό μοντέλο» που στις στάσεις δεν υπάρχουν παράνομα παρκαρισμένα, δεν είναι κλεισμένες με κάγκελα, δεν υπάρχουν κάδοι απορριμάτων, δέντρα, μπάζα κτλ. με λίγα λόγια δεν εμποδίζεται το άνοιγμα των θυρών του λεωφορείου.       

Αν οι αρμόδιοι είχαν κάνει μελέτη για το συγκεκριμένο μέτρο, θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν πάρουμε παράδειγμα την οδό Δροσοπούλου ο οδηγός θα πρέπει να πλαισιώσει την μπροστινή πόρτα στο πλήθος του κόσμου που πρέπει να επιβιβαστεί επομένως είναι αδύνατη η αποβίβαση καθώς στην συγκεκριμένη οδό παρόλο που υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες ανοίγουν μόνο δύο πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια, να μην ξεχάσουμε τις στάσεις που είναι δίπλα σε φανάρια και σε διασταυρώσεις, με την εφαρμογή του μέτρου «είσοδος από εμπρός» το λεωφορείο θα πρέπει να σταθμεύσει αρκετά μέτρα πιο πίσω και να προκύψουν ατυχήματα κατά την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών, καθώς όλα αυτά αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τον οδηγό που σταθμεύει το λεωφορείο ανάλογα με τα εμπόδια τραβώντας το λεωφορείο όσο εμπρός ή πίσω χρειάζεται για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση.   

Επειδή κανένας δεν μπορεί να αναιρέσει τον Κ.Ο.Κ τον οποίο ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει και επειδή κανένας άλλος εκτός του οδηγού δεν είναι υπεύθυνος για τραυματισμούς επιβατών που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν, το μέτρο αυτό δεν θα λειτουργήσει γιατί προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού, όλα τα υπόλοιπα έπονται !!!   

Ας μην αναφερθούμε ξανά στις λεωφορειολωρίδες που δεν λειτουργούν τις οποίες εδώ μόνο τις βάφουμε και ιδίως τελευταία πάνω σε χαλασμένο οδόστρωμα ... 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgiadis
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»
«Δεν έγινε ένα έγκλημα, όπως λένε από το πρωί έως το βράδυ. Ο Καραμανλής ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Ο Μητσοτάκης ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Άρα,...
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»