Thumbnail
''Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας''

Κεντρική Πολιτική και Πολιτιστική Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Μακρονησιώτες, αφιερωμένη στα εβδομηντάχρονα από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 μμ στο "Σήμα" (Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων 29Γ - Εξάρχεια)

Με αναφορές στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο καθώς και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εξυπηρέτησαν οι τόποι εξορίας, καταγράφουμε το ιστορικό διώξεων των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του λαού, από το βενιζελικό ιδιώνυμο μέχρι τα ξερονήσια του μετεμφυλιακού κράτους και της Χούντας, με αποκορύφωμα το φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου.
Η Μακρόνησος υποδέχεται τους πρώτους εξόριστους το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, με σκοπό να κάμψει το επαναστατικό φρόνημα των αγωνιστών του ΚΚΕ, και να αποτρέψει την ενίσχυση του ΔΣΕ από πατριώτες, λαϊκούς αγωνιστές και αγωνίστριες, που είχαν ταχθεί στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα και τραγούδια, η Πορεία επιδιώκει να αναδείξει το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που επέβαλλαν οι ξενόδουλες αστικές κυβερνήσεις, αλλά και την ανυπόταχτη και ηρωική στάση όσων άντεξαν την απομόνωση και τα βασανιστήρια, με μοναδικό εφόδιο τα ιδανικά του δίκιου, της ειρήνης και της λευτεριάς.
«Η Μακρόνησος δεν έπεσε, όπως δεν έπεσαν τα Γιούρα κι οι άλλες φυλακές, μα κι η Ελλάδα ολόκληρη. Η Ελλάδα του ’50 δεν είναι η Ελλάδα της υποταγής και της ηττοπάθειας, αλλά η Ελλάδα της αντίστασης και του αγώνα...». Οι εξόριστοι αγωνιστές άφησαν πίσω τους μια γιγάντια παρακαταθήκη, στο ύψος της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Δίδαξαν για μια ακόμη φορά τους Έλληνες και τους επαναστάτες όλου του κόσμου, «πώς να ζουν και πώς να πεθαίνουν».
70 χρόνια μετά, η Πορεία καλεί όλους τους φίλους και συναγωνιστές να διδαχτούμε από το μήνυμα της Μακρονήσου, και το μήνυμα είναι στεντόρειο: «Αντιστεκόμαστε-Αντισταθείτε!».

-----------------

Η εκδήλωση με τίτλο ''Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας'' πραγματοποιείται με αφορμή

1. τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το άνοιγμα του στρατοπέδου εξόριστων της Μακρονήσου, το Μάη του 1947, και με σκοπό να αποτίσουμε φόρο τιμής και μνήμης στους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που πέρασαν από το “ελληνικό Νταχάου”

2. Την επίσκεψη την Κυριακή 21 Μάη στη Μακρόνησο

Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα