Thumbnail
Πετρελαιοκηλίδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό,απο το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2». Τον δικό τους αγώνα όμως δίνουν και τα μέλη της οργάνωσης «ΑΝΙΜΑ«, για να διασώσουν τα πουλιά που ζουν στις ακτές και βρέθηκαν βουτηγμένα στο πετρέλαιο.
Κατά μήκος της ακτογραμμής από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Γλυφάδα επιχειρούν 16 σκάφη, εταιρείες απορρύπανσης και εθελοντές για τη συλλογή των πετρελαιοειδών, ενώ έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα για να αποτραπεί η επέκταση της ρύπανσης προς τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.
Στο ναυάγιο συνεχίζεται η άντληση των καυσίμων και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης.
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας απαγορεύτηκε η κολύμβηση και το ψάρεμα σε Φρεαττύδα, Βοτσαλάκια, Φάληρο, Αλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Γλυφάδα.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε τη μεγάλη ρύπανση, να αποδοθούν ευθύνες και στη συνέχεια να αυστηροποιήσουμε τους κανόνες αξιοπλοΐας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Από πλευράς της η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το πλοίο στεγανοποιήθηκε πλήρως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και διερωτάται πως η πετρελαιοκηλίδα έφτασε μέχρι τις ακτές του Παλαιού Φαλήρου ενώ κάνει λόγο για ένα δεύτερο ναυτικό ατύχημα στην περιοχή και καταλήγει:

«Δεν επιδιώκουμε να στρέψουμε τα φώτα της δημοσιότητας μακρυά από την βύθιση του Δ/Ξ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ. Για εμάς, που το ναυάγιο του πλοίου σημαίνει αυτομάτως και ναυάγιο της εταιρείας μας, η εύρεση των αιτιών είναι μονόδρομος και αποτελεί πλέον σκοπό ζωής».

Ο αγώνας της «ΑΝΙΜΑ» να διασωθεί η πανίδα

Το μέγεθος των καταστροφικών επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας που κατέκλυσε τη Σαλαμίνα και μεγάλο παράλιο τμήμα του Σαρωνικού, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες 15 μέρες, τόσο για τον θαλάσσιο ζωικό κόσμο όσο και για τα πουλιά που ζουν κοντά στις ακτές.

Συγκροτείται συντονιστικό όργανο

Στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της διάσπαρτης ρύπανσης που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και της Σαλαμίνας η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», την εποπτεία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας. Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου τίθεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως ανακοίνωθηκε, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα ρύπανσης και τις διαθέσιμες δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ στόχος του θα είναι η έγκριση των καθημερινών σχεδίων απορρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και η ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου χρειαστεί.

Επίσης, ορίστηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος υπεύθυνοι σε κάθε γεωγραφικό τομέα που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι, σε εικοσιτετράωρη βάση, θα επιτηρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία και θα κρίνουν επιτόπου τις εκάστοτε ανάγκες.

Δείγματα καυσίμων για τη ρύπανση από τα πλοία

Το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των δήμων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταγραφούν τα κατά τόπους προβλήματα, και να γίνουν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί δείγματα καυσίμων από παντού και ότι έχουν σταλεί για ανάλυση ώστε να λυθούν απορίες για το ποιο πλοίο ρύπανε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα διαταχθεί έρευνα και για τη ρύπανση στο Πέραμα και για τη μεταφορά του Blue Star Πάτμος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων