Thumbnail
«Το Taxisnet για τη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να άνοιξε στις 6 Απριλίου, αλλά πολλοί φορολογούμενοι μέχρι σήμερα δεν μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους»

«Το Taxisnet για τη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να άνοιξε στις 6 Απριλίου, αλλά πολλοί φορολογούμενοι μέχρι σήμερα δεν μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους», δηλώνουν λογιστές - φοροτεχνικοί επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι στιγμής, 44 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχει υποβληθεί μόλις το 15% των δηλώσεων, καθώς φαίνεται πως οι φορολογούμενοι για άλλη μια χρονιά δεν βιάζονται να εκπληρώσουν την ετήσια υποχρέωσή τους.

Όπως μας εξηγεί ο φοροτεχνικός, Απόστολος Αλωνιάτης, το βασικότερο πρόβλημα φέτος εντοπίζεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα εισοδήματα των οποίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών. Ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 που αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι «κλειδωμένος» καθώς έχει προσυμπληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Εδώ έχουν γίνει πολλά λάθη καθώς πολλοί αγρότες που ασκούν πολλά χρόνια το επάγγελμα δεν εμφανίζονται στο σύστημα» αναφέρει ο κ. Αλωνιάτης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί σύντομα. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα ξεκλειδώσει με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι και οι λογιστές να έχουν τη δυνατότητα να τον συμπληρώσουν.

Με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περίπου 920.000 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,2 εκατομμυρίων δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Από τις 912.707 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι:

• Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2016, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 700 ευρώ. Συγκεκριμένα για 303.229 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 209,43 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

• Για έναν στους δυο φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Ειδικότερα σε σύνολο 912.707 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί οι 462.586 είναι μηδενικές.

• Για το 16,01% των φορολογούμενων ή 146.892 νοικοκυριά προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 309 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 45,41 εκατ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα το Μητρώο της ΔΟΥ τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2016 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2016 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

Πηγή: imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας