Thumbnail
Προτάσεις του ΣΕΒ για το Ασφαλιστικό

Η σταδιακή εφαρμογή του αντι-ασφαλιστικού νόμου Κατρούγ­καλου προχωρά ακάθεκτη.

Οι ανατροπές που επιφέρει αυτός ο νόμος στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι σαρωτικές και έχουν καταγραφεί με λεπτομέρειες. Εδώ αναφέρονται επιγραμματικά κά­ποι­α από τα σημεία του. Έτσι λοιπόν, από την αρχή του έτους οι συντάξεις κάθε μήνα και μειώνονται. Με τον νέο επανυπολογισμό των συντάξεων, το καλοκαίρι που έρχεται οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων για τις νέες μειώσεις. Επίσης, όσοι κάνουν αίτηση μέσα στο 2018 για συνταξιοδότηση, θα δουν μειώσεις πολύ μεγάλες συγκριτικά και με το 2017, σε ό,τι αφορά στις κύριες, ενώ αναφορικά με τις νέες επικουρικές, αυτές θα είναι αισθητά μειωμένες, με μειώσεις που αναμένεται να φτάσουν έως και το 18%.

Το ΕΚΑΣ χρόνο με το χρόνο κόβεται από ένα ποσοστό δικαιούχων, μέχρι το τέλος του 2018 περισσότεροι από 235.000 θα το χάσουν για πάντα. Παράλληλα το ποσό που θα λαμβάνουν, όσοι το δικαιούνται, δεν θα ξεπερνά τα 35 ευρώ, από τα 115 ευρώ που ήταν το 2017. Οι μειώσεις βέβαια θα συνεχίζονται σταδιακά έως την οριστική κατάργησή του το 2020.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται σε 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες.

Ενώ και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όλο και ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 από 3 μήνες έως και 1,5 χρόνο με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022.

Πριν ωστόσο εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει ο νόμος αυτός, έρχεται ο ΣΕΒ να εκφράσει τις α­ξιώσεις του για τις επόμενες αντι-ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Πάνω στο στρωμένο εδώ και χρόνια έδαφος που προετοίμασαν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πατά ο ΣΕΒ για να πάει ένα βήμα ακόμα παρακάτω. Έτσι, σύμφωνα με μελέτη του δικού του ερευνητικού φορέα, «διαΝΕΟσις», για να επιτευχθεί η πολυπόθητη «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», προϋπόθεση είναι ένα (για άλλη μια φορά) νέο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο θα καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση, θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, θα καταργηθεί άμεσα και πλήρως η «προσωπική διαφορά», ενώ ακόμα θα καταργηθεί η σύνταξη για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει ο ΣΕΒ δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο νέο. Πρόκειται για το γνωστό μοντέλο των «τριών πυλώνων» για το οποίο λόγος γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ο «πρώτος πυλώνας» της κύριας σύνταξης, ο οποίος δε θα αποδίδει πάνω από 27%-30% του μέσου εισοδήματος του εργαζομένου, όπου δηλαδή ακόμα και στην ιδανική κατάσταση μετά από 35-40 χρόνια δουλειάς θα είναι αρκετά κάτω από 300 ευρώ. Ο «δεύτερος πυλώνας», θα περιλαμβάνει τις σημερινές επικουρικές και θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι δε θα εγγυάται για το ύψος των συντάξεων, εφόσον αυτό θα εξαρτάται από τις αποδόσεις και τις επενδύσεις των διαχειριστών, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να είναι και ιδιώτες, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΒ. Και ο «τρίτος πυλώνας», η ιδιωτική ασφάλιση την οποία οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν μόνοι τους, χωρίς επίσης να γνωρίζουν το ύψος της παροχής που θα πάρουν, όπως και εάν την πάρουν.

Κομβικό σημείο της πρότασης του ΣΕΒ για το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι αυτό δε θα περιλαμβάνει «καμία κρατική χρηματοδότηση», το οποίο μάλιστα τονίζουν με ιδιαίτερο ζήλο. Επιπλέον, όπως είναι αναμενόμενο απαιτούν και την άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 13,33% στο 12%, εξασφαλίζοντας έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, πρόσθετα κέρδη στους εργοδότες. Και βέβαια δεν προκαλεί καμία έκπληξη ούτε αυτή η πρόταση του ΣΕΒ, καθώς έτσι επιτυγχάνουν την “ανάπτυξη” που επιδιώκουν, μέσα και από το παραπέρα τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ζήτημα για το εργατικό κίνημα είναι πώς σ’ αυτό το παρατεταμένο ξήλωμα των δικαιωμάτων του θα μπορέσει να υψώσει φραγμό, ξεπερνώντας τις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
Άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
sxoleio
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε Λακωνίας για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας