Thumbnail
Αφορολόγητο

Μόνο οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή web banking, θα προσμετρώνται πλέον στο αφορολόγητο. Τους τρόπους με τους οποίους οι φορολογούμενοι θα επιτύχουν το μέγιστο αφορολόγητο για το νέο οικονομικό έτος περιέγραψε ο φοροτεχνικός Γιώργος Αβαρλής στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Να σημειωθεί ότι με τον καινούριο χρόνο οι ιδιώτες στις συναλλαγές τους με τις επιχειρήσεις για αξίες αγοράς πάνω από 500 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν με ηλεκτρονικό μέσο, δηλαδή πιστωτική κάρτα ή χρεωστική ή web banking.

Πόσες δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών απαιτούνται για το αφορολόγητο;

Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ είναι 10% επί του εισοδήματος, δηλαδή θα χρειαστεί κάποιος 1.000 ευρώ αποδείξεις για να μπορέσει να καλύψει το ποσόν που απαιτείται.

Από 10.001 μέχρι 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει με κάρτες το 15% του ποσού.

Και από 30.000 και πάνω θα πρέπει να συγκεντρώσει το 20% μέχρι τις 30.000. Δηλαδή αν έχει 30.000 κάποιος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6.000 έξοδα πληρωμένα με κάρτες ή web banking, οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο πληρωμών.

Ποια θα είναι τα έξοδα που θα χτίζουν το αφορολόγητο;

Είναι σχεδόν τα πάντα, εκτός των πληρωμών σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, αέριο, ύδρευση), τα κοινόχρηστα, οι ιατρικές δαπάνες και δαπάνες σε φαρμακεία -οι οποίες πάνε σε ξεχωριστή κατηγορία δίνοντας πρόσθετη έκπτωση στους φορολογούμενους εφόσον επίσης πληρωθούν με ηλεκτρονικά μέσα, τα διόδια.

Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους;

Το πιθανότερο, παρ' ότι δεν το προβλέπει ο νόμος, είναι το ότι θα υπάρξει ένα ηλικιακό όριο, μάλλον στα 75 έτη, πάνω από το οποίο δε θα απαιτείται ο ηλικιωμένος φορολογούμενος να προσκομίσει αποδείξεις πληρωμένες με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις των ηλεκτρονικών πληρωμών;

Το πιθανότερο είναι ότι οι αποδείξεις δε θα χρειάζεται καν να διατηρούνται, από τη στιγμή που θα έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά. Γιατί όπως λέει το υπουργείο, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό πότε θα μπορέσει να το υλοποιήσει πρακτικά στην πλήρη του μορφή, θα έχει άμεση ενημέρωση από τις τράπεζες για το ποιες πληρωμές αφορούν δαπάνες. Πάντως, μέχρι να δούμε την οριστική μορφή λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, καλό είναι να τις κρατάμε.

Ποιοι άλλοι εκτός των ηλικιωμένων εξαιρούνται του μέτρου;

Εξαιρούνται οι υπάλληλοι του υπουργείου εξωτερικών που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, όσοι μένουν σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει ειδική εξαίρεση για μια άλλη κατηγορία φορολογουμένων, που μένουν σε χωριά κάτω από 3.000 κατοίκους ή σε παραμεθόριες περιοχές. Αυτά θα διευκρινιστούν με εγκυκλίους που θα εκδοθούν στη συνέχεια.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν κάποιος δε συγκεντρώσει τις αποδείξεις;

Έστω ότι κάποιος είναι στην πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, που οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσει είναι 10% δηλαδή μέχρι 1.000 ευρώ. Αν μαζέψει 500 ευρώ, για τα υπόλοιπα 500 ευρώ η φορολόγηση θα είναι 22%, όσο είναι η πρώτη κλίμακα της φορολογίας, δηλαδή δε θα τύχουν της σχετικής απαλλαγής. Να σημειωθεί ότι δεν προβλέπονται πρόστιμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ