Thumbnail
Δέκα άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, 12 εκτελέστηκαν, ενώ περίπου 120 κατοικίες πυρπολήθηκαν από τους κομάντος της Εντελβάις

Δύο ακόμη χωριά της Ηπείρου, το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας και ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων, προστίθενται στον κατάλογο των Μαρτυρικών Χωριών της Ελλάδας, με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ναζιστική θηριωδία άφησε το τραγικό αποτύπωμα της στο Αηδονοχώρι, στις 8 και 9 Ιουλίου 1943. Οι Γερμανοί κομάντος της Εντελβάις σκόρπισαν φωτιά και θάνατο. Δέκα άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, 12 εκτελέστηκαν, ενώ περίπου 120 κατοικίες πυρπολήθηκαν.

Στα θύματα της Εντελβάις προστίθενται, 9 κάτοικοι, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία κατά την περίοδο της Κατοχής και 3 από εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό.

Το χωριό Καταρράκτης Άρτας, είναι το πρώτο των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών. Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, όταν η ορεινή ταξιαρχία των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 9 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Εικόνα: Νεκροί άμαχοι στη σφαγή του Διστόμου*

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ