Thumbnail
Η κινήσεις τις γλώσσας, το χαρακτηριστικό τους βλέμμα και οι εκφράσεις του προσώπου εν γένει γίνονταν πιο συχνά όταν έρχονταν σε επαφή με τους ερευνητές, γεγονός που ίσως αποδεικνύει συνειδητή επικοινωνία  

Σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι σκύλοι παράγουν περισσότερες εκφράσεις του προσώπου όταν κάποιος τους δίνει σημασία, παρά όταν είναι παραμελημένοι.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως μάλλον δεν ευσταθεί η παραδοχή πως οι εκφράσεις των σκύλων είναι λίγο πολύ ασυναίσθητες, προερχόμενες από συναισθήματα, αλλά περισσότερο αποτελούν τρόπο επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 24 σκύλοι παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιστάσεων και παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα του προσώπου όταν ο ερευνητής τους έδινε σημασία ή απλώς τους κοιτούσε επίμονα. Οι πιο συνηθισμένες κινήσεις ήταν το σήκωμα των βλεφάρων και η επίδειξη της γλώσσας τους.

Η ερευνήτρια Bridget Waller, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η παρουσία φαγητού κατά τη διάρκεια του πειράματος δεν επηρέασε τα ζώα. 

"Θέλαμε να δούμε εάν οι σκύλοι θα παρήγαγαν περισσότερες εκφράσεις όταν θα έβλεπαν φαγητό, γιατί αυτό θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα πως θα προσπαθούσαν σκόπιμα να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους για να κερδίσουν φαγητό -και δεν είδαμε κάτι τέτοιο".

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι εκφράσεις των ζώων δεν είναι προϊόν παρορμήσεων και συναισθημάτων, αλλά ένας τρόπος επικοινωνίας. Ωστόσο, δεν κατέληξε εάν τα σκυλιά απλώς μαθαίνουν ή επινοούν κάποιες εκφράσεις που οι άνθρωποι βρίσκουν ελκυστικές (πχ τα "κουταβίσια μάτια") ή αν αντιπροσωπεύουν κάποιο είδος βαθύτερης σύνδεσης. Ερώτημα παραμένει και ο βαθμός συνειδητότητας των εκφράσεων αυτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα