Thumbnail
Την ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου του νομοθετικού πλαισίου για την κινητικότητα

Την ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου του νομοθετικού πλαισίου για την κινητικότητα, τα νέα οργανογράμματα και την πάταξη της γραφειοκρατίας, με στόχο την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, συζήτησε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», συζητήθηκαν τα εξής: 


1.    Το νέο πλαίσιο της κινητικότητας, που αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων ανά την επικράτεια και την προκήρυξη διαγωνισμών τρεις φορές τον χρόνο.


Στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ανταποκρίνονται στα τυπικά προσόντα των θέσεων. Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ και στη νέα θέση θα μετακινείται ο υπάλληλος με τα περισσότερα μόρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να μετακινηθούν εθελοντικά περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι. 


2.    Παράλληλα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συζήτησε και τα νέα οργανογράμματα, που θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.


Ο περιορισμός των δομών θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις, αλλά με την εκκίνηση αποσπάσεων και μετατάξεων μέσω προκήρυξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες που θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις για την κάλυψη των κενών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό σε μια υπηρεσία, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης για την αλλαγή ειδικότητας και αξιοποίησης του εργαζομένου σε νέα θέση εντός των ορίων του δήμου όπου εργάζεται.

3.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα θα υπάρξουν διατάξεις που θα επιβάλλουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση των διοικητικών εγγράφων, γεγονός που θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας τόσο στις συναλλαγές μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων όσο και μεταξύ πολιτών και δημοσίων υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, όταν θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική διακίνηση διοικητικών εγγράφων, τότε όλες οι μετακινήσεις προσωπικού για να ισχύσουν θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου. Αντίστοιχα η διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα επιβάλει στις δημόσιες υπηρεσίες να αναζητούν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα που ζητούν οι πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων αναμένεται να συμβάλει στην ανακατανομή προσωπικού καθώς ένας αριθμός υπαλλήλων όπως οι κλητήρες θα αναζητήσουν νέα ειδικότητα για να εκπαιδευτούν και να επανατοποθετηθούν.


4 Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πήρε το πράσινο φως για τη συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών.
Με την πλήρη καταγραφή προσωπικού ανά ειδικότητα και με υπολογισμό των συνταξιοδοτήσεων σε βάθος πενταετίας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα μπορεί να προγραμματίσει τις νέες προσλήψεις αλλά και τη μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο: «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου»
Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο κτίριο - «Μάλλον κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου, αυτή η συμπεριφορά είναι...
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο: «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου»