Thumbnail
Με την επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, ο δικηγόρος και συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας υπέβαλε το αίτημα να κληθεί ο Νίκος Ρωμανός ως  «ουσιώδης αυτόπτης μάρτυρας»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Δελιχά στην Εφημερίδα Των Συντακτών η εκδίκαση της έφεσης κατά της πρωτόδικης ποινής, που έχουν υποβάλει οι πρώην ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, συνεχίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία.

Ουσιαστικά, η πρόοδος της δικής έχει να κάνει με την κλήρωση των τεσσάρων τακτικών και δύο αναπληρωματικών ενόρκων για την ανάγνωση της λίστας ων μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές απουσίες βασικών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και παιδιών που βρίσκονταν εκείνη τη νύχτα μαζί με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Μάλιστα ύστερα από αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, έγινε διακοπή και έλεγχος από την έδρα του δικαστηρίου σχετικά με την κλήτευση μαρτύρων και αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ανεύρεσης του τόπου διαμονής τους και κλήτευσή τους.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στη δημοσίευμα της εφημερίδας πριν από την ανάγνωση της λίστας των μαρτύρων από την πλευρά της υπεράσπισης ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να κληθεί να καταθέσει στη δίκη ο Νίκος Ρωμανός ως «ουσιώδης αυτόπτης μάρτυρας» καθώς ήταν μαζί με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο εκείνο το βράδυ και οποίος είναι σήμερα έγκλειστος για την υπόθεση ληστείας τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Μάλιστα ότι ο κ. Κούγιας επισήμανε τη μη κατάθεση του Νίκου Ρωμανού πρωτόδικα και προσδιόρισε ότι τόσο η προανακριτική του κατάθεση όσο και κείμενό του, που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου πριν από λίγο χρονικό διάστημα, θα αποτελέσουν βασικό σημείο της υπερασπιστικής γραμμής.

Η πρόθεση του κ. Κούγια να προχωρήσει στην ανάγνωση του κειμένου αλλά και οι αναφορές ισχυρισμών που έμπαιναν στην ουσία της υπόθεσης και επιχειρούσαν να αντικρούσουν την πρωτόδικη απόφαση, προκάλεσαν την αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η οποία ισχυρίστηκε ότι η πλευρά της υπεράσπισης εκμεταλλεύεται το αίτημα για να επαναφέρει ζητήματα όπως αυτό της τροχιάς της βολής του πυροβολισμού και να αντικρούσει πρωτόδικη απόφαση σε ένα σημείο της δικής που δεν προβλέπεται.

Παράλληλα από την πλευρά της πολιτικής αγωγής προσδιορίστηκε ότι το ζήτημα της κατάθεσης του Νίκου Ρωμανού έχει ξεκαθαρίσει πρωτόδικα, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας διατήρησε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την κλήτευση του Νίκου Ρωμανού, προσδιορίζοντας ουσιαστικά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφόσον κριθεί αναγκαίο κατά τη διάρκεια της εξελίξεις της δίκης.

Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης συζητήθηκε κατά την προσωρινή διακοπή και σύμφωνα με τα όσα τόνισε η πρόεδρος της έδρας η τελική απόφαση σχετικά με την κλήτευση του Νίκου Ρωμανού θα γίνει γνωστή αμέσως μετά την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας και πριν την εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

Η δίκη συνεχίστηκε με την ανάγνωση του διατακτικού του βουλεύματος με το οποίο εισάγεται η υπόθεση στο Εφετείο και το οποίο ουσιαστικά αφορά την πρωτόδικη απόφαση και ποινή που επιβλήθηκε.

Ακολούθησε η πρώτη δήλωση από την πλευρά των κατηγορουμένων. Ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, στον οποίο πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται την πρωτόδικη καταδίκη του και σημείωσε ότι «δεν είχα πρόθεση να βλάψω ένα παιδί».

Μάλιστα επικαλέστηκε την «παρουσία» του Χριστού στο δικαστήριο ως κάτι που του υπαγορεύει να πει την αλήθεια και δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δικαστήριο ως θεσμό απονομής δικαιοσύνης, «κάτι που προ Χριστού, το είχαν οι βασιλιάδες», όπως και χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τη μη αποδοχή της πρωτόδικης απόφασης δήλωσε στο δικαστήριο και ο Βασίλης Σαραλιώτης, στον οποίο πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και πλέον έχει αποφυλακιστεί με την επιβολή περιοριστικών όρων και όποιος παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για όσα συνέβησαν.

Μετά από μια μικρή διαφωνία σχετικά με τη σειρά ανάπτυξης των αυτοτελών ισχυρισμών και την αδυναμία που δήλωσε η πλευρά της πολιτικής αγωγής το προεδρείο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης κάτι που έγινε αποδεκτό και από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης.

Τελικά η δική θα συνεχιστεί στις 10 Ιανουαρίου 2017, οπότε αναμένεται να δοθεί νέα διακοπή για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου του Εφετείου Λαμίας υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία ενώ αυστηρά ήταν τα μέτρα της αστυνομίας και κατά την διάρκεια της μεταφοράς του Επαμεινώνδα Κορκονέα από τις φυλακές Δομοκού.

Παράλληλα οι παράγοντες της δίκης σχολίασαν την ακαταλληλότητα της αίθουσας για την εκδίκαση μια τέτοιας σοβαρής υπόθεσης ενώ τους απασχόλησε και η έλλειψη κενών ημερομηνιών που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των συνεδριάσεων.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024
Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο - Σε σύνολο 7 χρυσών, 14 αργυρών και 24 χάλκινων μεταλλίων, οι δύο ελληνικές ομάδες κατέκτησαν...
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024