Thumbnail
Νέα Ζηλανδία

Συνεχίζει να κουνιέται η γη κάτω από τα πόδια των Νεω Ζηλανδών. ς τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σε συνέχεια του σεισμού-γίγαντα των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί την Κυριακή.

Μέχρι τώρα οι νεκροί έχουν φτάσει στους 2.

Μετά την τελευταία ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκε ρήγμα σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς προκαλώντας τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο “Radio New Zealand.” 

«Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα από τις αλλεπάλληλες δονήσεις έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις που έχουν «καταπιεί» δρόμους και έχουν μετακινήσει σιδηροδρομικές γραμμές ενώ σε αρκετά σημεία κυριολεκτικά η γη έχει ανοίξει.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κέι είπε σε δημοσιογράφους, "Ήταν το πιό μεγάλο σοκ που θυμάμαι να έχει συμβεί στο Ουέλιγκτον. Θα υπάρξουν μεγάλα έξοδα επιδιόρθωσης οδών και δομών".

Ο Κέι ανέβαλε ένα ταξίδι του στην Αργεντινή για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με το εμπόριο προτού την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί στο Περού προς το τέλος της εβδομάδας.

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

"Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες μου", είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά κάποιες καθυστερήσεις πτήσεων.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) είπε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, παρότι πολλά γραφεία στην πρωτεύουσα ήταν κλειστά και το προσωπικό του χρηματιστηρίου εργάζεται από το σπίτι του.

 

#BREAKING: dam in Kaikoura breached due to #nzearthquake, releasing a "large wall of water", nearby residents told to move to higher ground pic.twitter.com/KZwNoE4RA1

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 14, 2016

 

 

More pics from area between Kaikoura and Blenheim. Fault lines right across the road. Near Bluff Station. #eqnz pic.twitter.com/URs3PqVbRU

— Alex Perrottet (@alexperro) November 14, 2016

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα