Thumbnail
Κινητά

Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει οι υπέρογκες χρεώσεις που φορτώνονται, χωρίς να το συνειδητοποιούν, κάτοχοι των «έξυπνων» κινητών μέσω κλήσεων σε πενταψήφια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαράς Τζαναβάρα στην Εφημείδα των Συντακτών, πρόκειται για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) που χρησιμοποιούνται για ψηφοφορίες (π.χ. Eurovision), διαγωνισμούς και παιχνίδια, κατέβασμα (download) αρχείων, αλλά και κάθε είδους τηλεφωνικές υπηρεσίες που ξεκινούν από πρόγνωση καιρού και αστρολογία και φτάνουν ώς τις «ροζ» εξυπηρετήσεις.

Από στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Συνήγορος του Καταναλωτή, από τις αρχές του χρόνου έως τα μέσα Ιουλίου έχουν κατατεθεί 2.181 αναφορές, που είναι αυξημένες κατά 55,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εχει ενδιαφέρον ότι από την εξέταση των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί το 2016, το 85,7% επιλύθηκε με δικαίωση του καταναλωτή.

«Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν νέες μορφές επιθετικών εμπορικών πρακτικών, που συνδυάζονται με τη χρήση έξυπνων κινητών», επισημαίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και προειδοποιεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η εγγραφή σε αυτές τις υπηρεσίες γίνεται χωρίς τη βούληση του ιδιοκτήτη του κινητού και, όπου υπάρχει μια στοιχειώδης ενημέρωση, χάνεται μέσα στα περίφημα «ψιλά γράμματα».

Αποκαλύπτει επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι όμιλοι που παρέχουν υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας και αδειοδοτούνται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχουν μετόχους εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τις οποίες μοιράζονται τα έσοδα.

Η «συνταγή», που εφαρμόζεται με πολλές παραλλαγές, είναι απλή: ξεκινά με μια πολύ δελεαστική προσφορά και στη διαδικασία των απλών ερωταπαντήσεων ο χρήστης βρίσκεται μπροστά σε μια αθώα ένδειξη, τύπου «ΟΚ» ή «Είσοδος», μέσω της οποίας εκμαιεύεται η συγκατάθεσή του για την ένταξη στο πανάκριβο σύστημα πληροφόρησης.
«Βροχή» μηνυμάτων

Εχουν διαπιστωθεί και ακούσιες συνδέσεις που οφείλονται στις οθόνες αφής. Ακολουθεί «βροχή» ενημερωτικών τηλεφωνικών μηνυμάτων, που χρεώνονται έως και 2 ευρώ, φουσκώνοντας τον μηνιαίο λογαριασμό του κινητού με ποσά που φτάνουν τα 20 ευρώ! Ακόμη και ο χρήστης που καταλαβαίνει την μπλόφα πολύ δύσκολα καταφέρνει να αποδεσμευτεί από το σύστημα.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εμμέσως εγκαλεί την ΕΕΤΤ που χορηγεί τις άδειες για τέτοιες υπηρεσίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση σε αεροπλάνο
Αυτά τα ρούχα πρέπει να αποφεύγετε στις πτήσεις σας - Τι λένε οι αεροσυνοδοί
Το ρούχο που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε στις πτήσεις σας, σύμφωνα με μία αεροσυνοδό - Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μας στο...
Αυτά τα ρούχα πρέπει να αποφεύγετε στις πτήσεις σας - Τι λένε οι αεροσυνοδοί
Πιερρακάκης
Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας
Πανελλαδικές 2024: Με σκοπό το υπουργείο Παιδείας να «διασκεδάσει» τον νέο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ανακοινώσει λίγες περισσότερες θέσεις...
Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας