Thumbnail
Διαδικτυακή απάτη

Μια νέα διαδικτυακή απάτη με ψεύτικες δωροεπιταγές που χρησιμοποιεί ονόματα σουπερμάρκετ γνωστών αλυσίδων, όπως ο Σκλαβενίτης και ο Βασιλόπουλος, λαμβάνει χώρα στο facebook τις τελευταίες μέρες, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εφιστά με χθεσινή ανακοίνωσή της την προσοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι χρήστες μέσω συνδέσμου στο facebook, που επικαλείται τα λογότυπα των δύο πολύ γνωστών αλυσίδων, αλλά οδηγεί σε ιστοσελίδα που καμία σχέση δεν έχει με αυτές, καλούνται να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ως μέρος «έρευνας αγοράς» με κίνητρο δωροεπιταγή ύψους από 100 έως 450 ευρώ.

Στη συνέχεια καλούνται να κοινοποιήσουν στο προφίλ τους και άλλους 10 φίλους τους ότι συμμετείχαν στην έρευνα, προκειμένου να εξαπατηθούν κι άλλοι χρήστες, ενώ τους ζητείται να συμπληρώσουν τον αριθμό του κινητού τους, με αποτέλεσμα να εγγράφονται σε συνδρομητική υπηρεσία λαμβάνοντας γραπτά μηνύματα sms με υψηλές χρεώσεις.

Κάτω από τις κοινοποιήσεις της «έρευνας» υπάρχουν επίσης σχόλια από ανύπαρκτους χρήστες που υποτίθεται ότι έλαβαν το δώρο, ενώ πάντοτε η έρευνα είναι μόνο για... περιορισμένο ακόμα χρονικό διάστημα.

Το τελευταίο διάστημα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δεχτεί εκατοντάδες καταγγελίες από πολίτες για τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική απάτη. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιρειών και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή, ενώ η κοινοποίησή τους μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα