Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Να ποιοι υποστηρίζουν το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα»


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιούλιος, 2018 - 17:40 | Στην Κατηγορία:

Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Η ΦΩΤΟ είναι εύγλωττη. Προέρχεται από την ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» και δείχνει τη στάση της απέναντι στα όσα περιέχονται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Βέροια…

Αναστολή λειτουργίας του Βλαχογιάννειου Μουσείου αποφάσισε η Μητρόπολη

  Μεγάλη έκταση πήρε η κατάσταση  στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και εγκαινιάστηκε το 2012 από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε να αναδείξει την «εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».

Μετά τον θόρυβο αυτό η Μητρόπολη με ανακοίνωση της αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του! Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 « Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του.

  Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση.»

Πηγή: alli-apopsi.gr

Λίγες ωρες πριν την ανακοίνωση της Μητρόπολης Βέροιας ο Εκπαιδευτικός όμιλος Ημαθίας είχε κυκλοφορήσει την παρακάτω ανακοίνωση:

Εκπαιδευτικός όμιλος Ημαθίας: Βλαχογιάννειο Μουσείο μιλιταριστικής- αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας του τόπου μας

Η ομόφωνη απόφαση του Σύνδεσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων  Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 για το « Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» που εδρεύει στη Βέροια και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας , ανέδειξε στο πανελλήνιο το πραγματικό περιεχόμενό του και τις επιδιώξεις-στοχεύσεις του διευθυντή του , κ. Ντόντου Κανέλλου- ο οποίος δε διαθέτει καμία ιστορική ή μουσειακή εκπαίδευση- που δεν είναι άλλες  από τη διαστρέβλωση της ιστορίας του λαού μας, των αγώνων του, ο αγοραίος και χυδαίος συνάμα αντικομμουνισμός αλλά και η προβολή-εκθειασμός εκπροσώπων του ναζισμού και του φασισμού.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση: «Στο μουσείο, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η συλλογή του Ντόντου Κανέλλου που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως “ήρωες” βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως “συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες”» και άλλα!
Τα στοιχεία αυτά για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς

-όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούνταν  σε αυτό επισκέψεις – ξεναγήσεις σχολείων με την άδεια των αρμόδιων εκπαιδευτικών αρχών, και μάλιστα και τα τελευταία 3 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς να εκφραστεί αντίρρηση

-καταγγέλθηκε επίσημα το περιεχόμενό του από μερίδα του τοπικού τύπου( εφημερίδες, site)

- υπήρξε σχετική ενημέρωση μέλους της παράταξής μας στο ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας  καταγγέλλει τη λειτουργία του εν λόγω «Μουσείου» και δηλώνει τη στήριξή του στο ΣΦΕΑ και την ανακοίνωση που αυτός εξέδωσε.

-    Καλεί τις Διευθύνσεις  Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποκλείσουν το συγκεκριμένο χώρο από χώρο επισκέψεων μαθητών-μαθητριών
-    -Καλεί τα ΔΣ των εκπαιδευτικών σωματείων να καταγγείλουν με αποφάσεις τους  τη δράση του και να καλέσουν τους συναδέλφους-μέλη τους να μην πραγματοποιούν επισκέψεις σε αυτό
-    Καλεί  όλους όσους αναφέρονται στην εκπαίδευση, από όποια θέση ή χώρο, να μην περιοριστούν σε συστάσεις «βελτιωτικού» χαρακτήρα
-    Περιμένει από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας να κοινοποιήσει τη θέση της
-    Τέλος καλεί το αρμόδιο υπουργείο-υπουργεία να πάρουν θέση και να παρέμβουν άμεσα.

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα