Thumbnail

Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή

Φέτος η εννιάχρονη Ελίνα θα ντυθεί κομάντο. Η στολή της περιλαμβάνει σύνολο παραλλαγής, με χαμηλοκάβαλο σορτς, τοπ που αφήνει ακάλυπτο τον αφαλό και τη μισή κοιλιά, μπερέ με εθνόσημο, γκέτες, φυσεκλίκια.

Δοκιμάζοντας τα όρια ανοχής της μητέρας της, η μικρή ζήτησε να της αγοράσει και όπλο. Η μητέρα τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή: «Ε, όχι και όπλο».

Το κοριτσάκι δεν το έβαλε κάτω, όλο και κάποιο συγγενή θα έπειθε να της το πάρει.

Κομάντο χωρίς όπλο γίνεται; Δεν γίνεται.

Η στολή αγοράστηκε πριν εκδοθεί η σχετική οδηγία του υπουργείου Οικονομίας που απαγορεύει «την εμπορική προβολή προϊόντων, όπως οι άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές σε ιστοσελίδες ή/και καταστήματα, προκειμένου να μη στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και να μην αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής, παραβιάζοντας την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη».

Στην ίδια οδηγία, περιλαμβάνεται η απαγόρευση της προβολής παιδικών στολών Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι «η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός».

Η απαγόρευση -που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη αφού τα καταστήματα με εποχικά είδη έχουν ήδη διαφημίσει και πουλήσει την πραμάτεια τους- βασίζεται σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

«Προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί, εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα» αναφέρει το σκεπτικό της γνωμοδότησης.

Στην Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Παιδιού, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το Ινστιτούτο του Παιδιού και άλλοι φορείς.

Πώς αντέδρασε η αγορά στην απαγόρευση; Μια πρώτη γεύση παίρνει κανείς από τους προωθητικούς καταλόγους μεγάλων πολυκαταστημάτων.

Για παράδειγμα, η στολή του κοριτσιού κομάντο, που διαφημίζεται με μοντέλο μια ανήλικη σε προκλητική πόζα με έντονο μακιγιάζ, περιέχεται στον έντυπο κατάλογο μεγάλης αλυσίδας.

Aντίθετα, ως διά μαγείας το εικονίδιο με το κοριτσάκι αφαιρέθηκε από το ηλεκτρονικό κατάστημα της ίδιας αλυσίδας.

Δίπατα τακούνια, χειροπέδες, η κοιλιά έξω, ένα κλομπ μεγαλύτερο από το μπόι της: Η σέξι ανήλικη μπατσίνα με το μοβ πηλίκιο - από κατάλογο ελληνικής βιοτεχνίας. Δεξιά, άλλη «μπατσίνα». Σύμφωνα με τη διαφήμιση οι στολές αυτές είναι για παιδιά 8 ετών!

Δίπατα τακούνια, χειροπέδες, η κοιλιά έξω, ένα κλομπ μεγαλύτερο από το μπόι της: Η σέξι ανήλικη μπατσίνα με το μοβ πηλίκιο - από κατάλογο ελληνικής βιοτεχνίας. Δεξιά, άλλη «μπατσίνα». Σύμφωνα με τη διαφήμιση οι στολές αυτές είναι για παιδιά 8 ετών!

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Φέτος, όπως πέρυσι, μαθήτριες του Δημοτικού θα ντυθούν σέξι μπατσίνες με χειροπέδες και κλομπ, ξεβράκωτα κομάντο που κυνηγάνε ημίγυμνα αόρατους εχθρούς, βαμπιρέλες με διχτυωτά καλσόν, αιμάτινα κραγιόν και τσόκερ στον λαιμό, παίζοντας με την εικόνα μιας άγουρης σεξουαλικότητας που ακόμα διαμορφώνεται και που βρίσκει μοντέλο μίμησης σε φτηνιάρικους καταλόγους με ανήλικα κορίτσια που ποζάρουν σαν μικρομέγαλες ντίβες.

Αντίστοιχα τα αγόρια θα εξαντλήσουν κάθε παραλλαγή του μιλιταριστικού και αστυνομικού θεματολογίου: ειδικές δυνάμεις, πρασινοσκούφηδες, φέτος ξεχωρίσαμε τη στολή «αντιτρομοκράτης – FBI», με full face μάσκα, ενώ κομάντο και ΜΑΤατζήδες έχουν προ πολλού εξοβελίσει τις παραδοσιακές στολές καουμπόι, Ζορό και ινδιάνου.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συντηρητικός για να παρατηρήσει ότι πολλές κοριτσίστικες στολές προωθούνται σε συσκευασίες με δάνεια από τη βιομηχανία του πορνό - παρουσιάζοντας τα κορίτσια σαν πρωταγωνίστριες αισθησιακών ταινιών.

Ούτε χρειάζεται να είναι φανατικός ειρηνιστής για να νιώσει αποστροφή με την παντοκρατορία του κουμπουροφόρου μπάτσου και εξολοθρευτή με μυδραλιοβόλο που προβάλλεται ως πρότυπο ανδρισμού για τα αγοράκια.

Μήπως πέφτουμε θύματα μιας κακώς εννοούμενης «πολιτικής ορθότητας»; θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς.

Εξάλλου το δίπολο «αγόρι στρατιώτης – κορίτσι πριγκίπισσα» πάντα κυριαρχούσε στον έμφυλο καταμερισμό ρόλων, που ήθελε τα αγόρια να παίζουν με όπλα και τα κορίτσια με κούκλες.

Μήπως η όψιμη απαγόρευση των άσεμνων στολών λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, κάνοντας τον απαγορευμένο καρπό ακόμα πιο επιθυμητό;

Τα πρότυπα

Το πιο πιθανό είναι να μην τη λάβει κανείς υπόψη, με την εξαίρεση της στολής Χίτλερ, που ευτυχώς δεν πωλείται σε παιδικά καταστήματα.

Το θέμα των προτύπων -ανδρισμού, θηλυκότητας, σεξουαλικότητας- και του πώς προβάλλονται στα ανήλικα σώματα και τις παιδικές ψυχές είναι πολύ σύνθετο για να εξαντληθεί στις αποκριάτικες στολές, που από μόνες τους εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής και του γκροτέσκο.

Καλοδεχούμενη είναι η οδηγία του υπουργείου Οικονομίας, έστω ως ευαισθητοποίηση πάνω στο τι κοστούμια φοράμε στα παιδιά μας – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ακόμα πιο καλοδεχούμενη είναι η επιμόρφωση, χωρίς παρωπίδες και καθωσπρεπισμούς, όχι μόνο πάνω στις έμφυλες ταυτότητες, όπως η εβδομάδα που καθιέρωσε το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στο πώς μπορεί ένα παιδί να διαβάζει πίσω από τις γραμμές των διαφημίσεων, γνωρίζοντας ότι πάνω απ’ όλα δεν είναι πελάτης αλλά φορέας δικαιωμάτων.

Η παιδικότητα δεν προστατεύεται με ντιρεκτίβες, ούτε μπορεί να κλειστεί σε μια αεροστεγή φούσκα τεχνητής αθωότητας.

Ομως η αρχή μπορεί να γίνει με μια συζήτηση με τα ίδια τα παιδιά, όχι μέσα από κηρύγματα και απαγορεύσεις, αλλά αντιμετωπίζοντας κριτικά τα κάθε λογής στερεότυπα – ροζ, γαλάζια ή χακί.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη