Thumbnail
Αιολικά πάρκα

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχει γίνει γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει χορηγήσει άδειες εγκατάστασης για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας (ή αιολικά πάρκα όπως συνηθίζεται να λέγεται) στην περιοχή των Αγράφων. Οι άδειες υπογράφονται με εντολή του υπουργού από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων, Δ. Αλεξόπουλο. Οι δύο πρώτες άδειες αφορούν 40 περίπου ανεμογεννήτριες, ωστόσο θα είναι η αρχή για 300 τέτοιες περίπου στις κορυφογραμμές του ορεινού όγκου. Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που θα καταστρέψει τις παρθένες περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο οικοσύστημα των Αγράφων ζουν όλα τα μεγάλα άγρια θηλαστικά της χώρας, καθώς και όλα σχεδόν τα σπάνια και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πτηνών. Η περιοχή υποτίθεται ότι προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκη νομοθεσία ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA).

Όπως επισημαίνει δημοίευμα του Λαϊκού Δρόμου, τα αιολικά πάρκα με γεννήτριες 180 μέτρων θα εγκατασταθούν στις θέσεις «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» και «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι», που βρίσκονται σε υψόμετρα 2100 και 1600 μέτρα αντίστοιχα, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οδικό δίκτυο, πόσω μάλλον ικανό να υποστηρίξει τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών και όλων των υλικών για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση. Θα χρειαστεί να διανοιχθούν χιλιόμετρα δρόμων μέσα από ελατοδάση και ορεινά λιβάδια, που φιλοξενούν και σπάνια χλωρίδα.

Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί και δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε τα αιολικά πάρκα να συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο χαμηλά. Αυτό σημαίνει πυλώνες υψηλής τάσης και καλωδίωσης σε μια έκταση χιλιομέτρων, αυξάνοντας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα και δημιουργώντας και κίνδυνο πυρκαγιάς. Τμήμα αυτού του νέου δικτύου θα διέρχεται και μέσα από περιοχή ΤΙΦΚ (Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα. Με βάση όλα αυτά δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει την έκταση της καταστροφής σε μια κατά τα άλλα προστατευόμενη περιοχή Natura.

Όσον αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα, δεν αποκλείεται το έργο αυτό να φέρει την ιδιωτικοποίηση του υδροηλεκτρικού της σταθμού. Τα αιολικά πάρκα δεν είναι σταθερά στην παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συμπλήρωση των ηλεκτρικών φορτίων από τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι πιθανόν να παραχωρηθεί στους «επενδυτές» πίσω από το όλο εγχείρημα, οι οποίοι θα αποκτήσουν έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων της, τα οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται και για αρδευτικούς σκοπούς. Σε περιόδους άπνοιας θα μπορούν να παραβιάσουν και το οικολογικό όριο της Λίμνης. Αν μη τι άλλο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται εξαιρετικά πολυπράγμων. Και οικολογική καταστροφή και ξεπούλημα!

Να σημειωθεί ότι τις ανεμογγενήτριες θα κατασκευάσει μεγάλο γερμανικό εργοστάσιο, το οποίο ειδικεύεται στις ΑΠΕ και το τελευταίο διάστημα είχε σμίκρυνση των δραστηριοτήτων του και γι' αυτό επιλέκτηκε μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) που θα χρηματοδτήσει το όλο project, για να ενισχυθεί ο τζίρος και η δραστηριότητά του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Λαϊκού Δρόμου, για να έχουμε μια συνολικότερη εικόνα του ζητήματος, την υπόθεση αυτή πρέπει να τη δούμε σε συνδυασμό με άλλα δύο ζητήματα:

Το πρώτο αφορά μια δήθεν οικολογική προπαγάνδα όλο το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, που έχει διεξαχθεί από διάφορες εταιρείες που εμπορεύονται την οικολογία, όπως η κακόφημη Green Peace, εναντίον της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας και υπέρ της χρήση των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Η προπαγάνδα αυτή, υπερδιογκώνει τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης λιγνίτη, διαστρέφει ή και αποσιωπά την πολιτική και οικονομική πλευρά του ζητήματος, διαδίδει χοντροειδέστατα ψέμματα σχετικά με τις ενεργειακές δυνατότητες των ΑΠΕ και δεν αναφέρεται στην οικολογική καταστροφή που αφορά και η παραγωγή τους και κυρίως η εγκατάσταση και η λειτουργίας τους.

Το δεύτερο αφορά την απώλεια εκ μέρους της χώρας μας του πολύτιμου στέρεου καύσιμού της, του λιγνίτη, ως μνημονιακή δέσμευση προς τις ιμπεριαλιστικές χώρες – δανειστές της Ε.Ε, οι οποίες ταυτόχρονα υποχρεώνουν τη χώρα μας να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ, υποχρεώνοντάς την να αγοράζει τις αντίστοιχες εφαρμογές. Όλα αυτά με πρόσχημα το καλό του περιβάλλοντος, εκτός βέβαια όταν η εγκατάσταση των ΑΠΕ εφαρμογών καταστρέφουν ολόκληρες δασικές - ορεινές περιοχές, όπως στην περίπτωση των ανεμογεννητριών... Αρπάζουν το λιγνίτη μας, μας δίνουν μαθήματα οικολογίας με βάση τις ΑΠΕ, μας τις πουλάνε και τελικά καταστρέφουν και περιοχές της χώρας μας με τη χρήση τους.

Αν φέρουμε στο μυαλό μας και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως αυτό της επικείμενης εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο ή τη συνεχιζόμενη εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, γίνεται φανερό πώς διαμορφώνεται η επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, προς ικανοποίηση των αναγκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με καταστρεπτικές για το φυσικό περιβάλλον της συνέπειες. Είναι ένα χαρακτηριστικό που απαντάται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, υποκριτικά υποστήριζε τους αγώνες που έδιναν διάφορες τοπικές κοινωνίες, όπως στις Σκουριές, ενάντια στην καταστροφή των περιοχών τους. Από τότε που έγινε κυβέρνηση, όχι μόνο πρόδωσε όλους αυτούς τους αγώνες και πέρασε στην άλλη πλευρά, αλλά φαίνεται ότι παραδίδει τη χώρα σε ένα ανεξέλεκτο κύμα καταστροφικών «επενδύσεων», που δεν ευνοούν κανέναν, παρά τους «επενδυτές».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
ροδος εκπαιδευτικοι
Ρόδος: Ελεύθεροι άνευ όρων ο Διευθυντής και η εκπαιδευτικός που έμπλεξαν σε διαμάχη γονέων και κρατήθηκαν για συνέργεια σε αρπαγή ανηλίκου
Ο Διευθυντής  και η εκπαιδευτικός συνελήφθησαν  προχτες σαν κοινοί εγκληματίες, μέσα στον χώρο του σχολείου, προσήχθησαν, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα...
Ρόδος: Ελεύθεροι άνευ όρων ο Διευθυντής και η εκπαιδευτικός που έμπλεξαν σε διαμάχη γονέων και κρατήθηκαν για συνέργεια σε αρπαγή ανηλίκου