Thumbnail
Απόσπασμα από τη συνέντευξη στο Vice

Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι μια «φιγούρα» της ελληνικής τηλεόρασης και showbiz που φροντίζει να παραμένει στην επικαιρότητα με το ιδιαίτερο, ξεχωριστό του στίγμα. Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα από συνέντευξή του στο Vice.

...

Τι ήταν αυτό, όμως, που σε ακούμπησε τόσο πολύ και αποφάσισες να ασχοληθείς με την παιδιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ;

 Όλα ξεκίνησαν πριν δυο χρόνια. Ήρθαν κάποιοι άνθρωποι και μου ζήτησαν να βοηθήσω για την περίπτωση ενός αγοριού που ήταν άρρωστο και έπρεπε εσπευσμένα να μεταβεί στην Αμερική. Σκέφτηκα μια ιδέα, να συγκεντρώνουμε χρήματα κάνοντας τατουάζ. Δεν προλάβαμε. Το παιδί τελικά πέθανε. Κρατήσαμε αυτή την ιδέα και την υλοποιήσαμε δύο φορές για άλλες περιπτώσεις, μία φορά για τους γονείς και μία για εργαλεία που χρειαζόταν το νοσοκομείο. Εγώ, τέλος πάντων, κράτησα επαφή με αυτό το χώρο, γνώρισα κι άλλους γονείς, μου εξήγησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΑΧΕΠΑ. Γενικότερα πιστεύω ότι αν μπορείς να βοηθήσεις κάπου, βοηθάς. Εγώ μπορούσα και το έκανα. Οι ίδιοι οι γονείς αυτών των παιδιών αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Μπορεί να μην έχουν που να μείνουν, να κοιμούνται στο αμάξι ή στις καρέκλες του νοσοκομείου. Το ερώτημα είναι πόσο σε νοιάζει. Ε, με νοιάζει. 

Έχω χάσει κι εγώ δικούς μου ανθρώπους από καρκίνο, ξέρω τι σημαίνει αυτή η απώλεια και πως είναι να νιώθεις ανήμπορος και αβοήθητος. Αφού μπορώ να βοηθήσω να βελτιωθεί έστω και λίγο η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, το κάνω. Μακάρι να είχα ένα σκασμό λεφτά να κάνω περισσότερα και μακάρι όλοι μαζί να αλλάζαμε τον κόσμο. Προς το παρόν μέχρι εκεί μπορώ, μέχρι εκεί κάνω. Δουλεύω από πολύ μικρός. Τώρα έχω βρεθεί σε μια συγκυρία που δεν έχω ανάγκη τα λεφτά, τα οποία δούλεψα πολύ για να βγάλω, δε μου τα χάρισε κανείς. Έχω μια δουλειά που μου εξασφαλίζει άνεση. Η επιλογή που μου ανοίγεται είναι αν θα γίνω άπληστος ή αν θα προσφέρω κάτι στους ανθρώπους που είναι εντελώς ευάλωτοι. 

Προφανώς δε θεωρώ μάγκα κάποιον που κάνει φιλανθρωπίες, επειδή έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα. Θεωρώ μάγκα αυτόν που έχει 10 ευρώ και δίνει και τα 10 ευρώ. Δε θέλω να μειώσω κάτι, οποιαδήποτε κίνηση συμπαράστασης και ανακούφισης είναι χρήσιμη. Λέω τι σημαίνει για μένα πραγματικό θάρρος και ότι η αλληλεγγύη έχει σημασία να διαπερνά τον τρόπο ζωής μας. Ήδη από την τέταρτη μέρα έσπασα. Στις φάσεις αυτές που κλαίω, ξέρεις τι κάνω; Λέω τον πόνο μου στον οπερατέρ μετά από ένα άγρυπνο βράδυ. Ξεσπάω 

Άρα, έχει σημασία οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο δημόσιο λόγο, να αξιοποιούν τη δημοφιλία τους για να εμπνεύσουν, για να πουν κάτι που δε αφορά μόνο στον εαυτό τους; 

Ναι, φαντάζομαι ότι έχει. Στη δική μου περίπτωση ήταν κάπως αστείο. Πριν δύο χρόνια άρχισαν να δημοσιεύονται κάποιες τέτοιες δράσεις μου. Εγώ, όμως, αυτό το κάνω εδώ και δέκα χρόνια. Απλά δε χρειάστηκε να το μάθει κανείς. Κάποτε αν ανέφερες το όνομα μου, θα έλεγαν « Α! ο τατουατζής, κλαρινογαμπρός που ταξιδεύει και… yolo». Ο ίδιος άνθρωπος που τώρα μου λέει «μπράβο», ήταν αυτός που με αποκαλούσε «κλαρινογαμπρό». Δε με πειράζει. Λέω ότι είναι καλύτερα να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε ανθρώπους, να βγάζουμε συμπεράσματα και να βαθμολογούμε στην αξιολογική κλίμακα από ένα τηλεοπτικό στιγμιότυπο. Στη show biz είμαστε όλοι περαστικοί και αναλώσιμοι. Το θέμα είναι τι αποτύπωμα θέλει να αφήσει ο καθένας. Πχ ωραία αμάξια, ωραίες γυναίκες, λίγο γκλαμουριά και πάρτι; Αυτό; Δε θέλω να κρίνω κανέναν. Εμένα δε μου λέει τίποτα αυτό. Το ζήτημα είναι να αφήσεις ένα έργο, κάτι που θα φτιάξει το κέφι σ’ έναν συνάνθρωπο σου, να δημιουργήσεις ομορφιά, να πεις ένα μήνυμα που θα αγγίξει μια χορδή εκεί έξω. Κατά τα άλλα η μεγαλύτερη μου κάβλα είναι να ξυπνάω το πρωί με υγεία, να φτιάχνω ένα καφέ, να ανάβω ένα τσιγάρο και να χαζεύω τη θάλασσα. Τόσο απλά.

...

Για ποιο λόγο θα αρνιόσουν να κάνεις ένα τατουάζ; 

Θα αρνιόμουν και έχω αρνηθεί στο παρελθόν να κάνω τατουάζ που εμπεριέχουν φασιστικά σύμβολα. Χωρίς να δηλώνω ότι ανήκω κάπου πολιτικά, σίγουρα δεν ανήκω στο χώρο του φασισμού. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή το σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο φασισμός είναι λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Δε βρίσκω τίποτα καλό σ’ αυτό το ρημάδι. Τι κοινό έχω εγώ με κάποιον που ονειρεύεται να πνίξει πρόσφυγες στη θάλασσα; Τι ακριβώς να συζητήσω μαζί του; Οπότε το αρνούμαι. Επίσης, δεν κάνω ένα σχέδιο που μου φαίνεται άσχημο. Το εξηγώ στον άλλον ευγενικά, του αντιπροτείνω κάτι κι αν επιμείνει, αρνούμαι. Είπες ότι δεν ανήκεις σε κάποιον πολιτικό χώρο, ωστόσο συχνά ο λόγος σου είναι πολιτικοποιημένος. Όλοι είμαστε πολιτικοποιημένοι. Ακόμα κι αυτοί που δεν ψηφίζουν. Κάτι εκφράζουν με τη στάση τους. Μόνο αυτός που δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει γύρω του δεν είναι πολιτικοποιημένος. Πρέπει να χεις τα μάτια σου και το μυαλό σου ανοιχτά, να παρατηρείς πως οι ιδέες σου δε θα επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο και να μη γίνεσαι αυτό που αντιστρατεύεσαι. Αυτοί που βάζουν μπροστά τη θρησκεία και κυνηγάνε ομοφυλόφιλους, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τζιχαντιστές. Κι αυτοί το ίδιο κάνουν, τους κυνηγάνε και τους σκοτώνουν. Ο φανατισμός σε όλες τις θρησκείες είναι το ίδιο πράγμα.

...

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια διεθνής και πολύ έντονη συζήτηση για το σεξισμό με αφορμή το κίνημα #metoo… 

Έλειπα τρεις μήνες, πρόσεξε τι θα πεις. 

Εννοώ αν παρακολουθείς καθόλου αυτή τη συζήτηση, αν σε προβληματίζει για τον εαυτό σου, αν έχεις μπει στη διαδικασία να σκεφτείς ότι κι εσύ έχεις φερθεί σεξιστικά σε κάποιες γυναίκες; 

Κοίτα με μπερδεύει λίγο αυτό το ζήτημα. Θα σου πω ειλικρινά πως το σκέφτομαι. Προφανώς υπάρχουν στερεότυπα αλλά νομίζω πως η κάθε γυναίκα, ο κάθε άνθρωπος γενικά διαμορφώνει μια εικόνα και μ’ αυτήν διαπραγματεύεται τη σχέση του με τους άλλους. Η δική μου συμπεριφορά επιδιώκω πάντα να είναι διαδραστική. Αν μια γυναίκα δε θέλει να τη δω σεξουαλικά, δε θα τη δω σεξουαλικά. Αν το έχω κάνει, εννοώ να φλερτάρω με μια γυναίκα που δεν ενδιαφέρεται, θα έχει γίνει εντελώς άθελα μου και παρορμητικά. Το καταλαβαίνω, κάνω πίσω και ζητάω συγνώμη σ’ αυτή την περίπτωση. Αν νιώσω ότι μπορεί να φέρω μια γυναίκα σε άβολη θέση, το κόβω. Τώρα για ζητήματα όπως η ενδοοικογενιακή βία και η ανισότητα, δεν έχει νόημα καν να το σχολιάσω. Είμαι κάθετα αντίθετος. Θεωρώ ότι πρέπει να φέρεσαι σε όλες τις γυναίκες με το σεβασμό και την αγάπη που φέρεσαι στη μητέρα σου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή πήρε την πρώτη έγκριση - Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω