Thumbnail
Χρυσή Αυγή

Τη «σημαία» του ρατσισμού και της ξενοφοβίας υψώνει και πάλι η Χρυσή Αυγή με αφορμή, αυτή τη φορά, το ευαίσθητο ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εκμεταλλευόμενη τους φόβους, τον θυμό και την απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό, η Χρυσή Αυγή βγαίνει ξανά στις γειτονιές, αλλά και στα σχολεία προχωρώντας σε «ακτιβιστικού» τύπου ενέργειες με σκοπό, σύμφωνα με την ίδια, να «προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων των τοπικών κοινωνιών». Καθώς δε, η αστυνομία είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, απούσα ή απαθής, η Χρυσή Αυγή ενεργοποιεί τα «τάγματα εφόδου», στέλνοντάς τα στους δρόμους για να επιβάλλουν το δικό τους νόμο.

Πρωτοφανείς εικόνες
Η τελευταία «παρέμβασή» της ήταν, πριν από λίγες ημέρες, στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου, στο Πέραμα όπου εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές με αφορμή την ένταξη 27 προσφυγόπουλων από το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού στην απογευματινή ζώνη του σχολείου. Μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή, Γιάννη Λαγό, εισέβαλαν στον χώρο του σχολείου και δεν δίστασαν να επιτεθούν εναντίον εκπαιδευτικών και γονέων με προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς και απειλές, μπροστά μάλιστα στα μάτια μαθητών που παρακολουθούσαν το ολοήμερο πρόγραμμα. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε δε, ο ρόλος της αστυνομίας η οποία, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, επέλεξε την αδράνεια.

«Με άμεση παρέμβαση του βουλευτή μας Γιάννη Λαγού, ο οποίος συνομίλησε με τα όργανα της τάξης, η συγκέντρωση συνεχίστηκε κανονικά, με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν από απόσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας πως η παρουσία του Γιάννη Λαγού στο σχολείο δεν ήταν παράνομη, αφού έγινε κατόπιν προσκλήσεως εκπροσώπων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Γεγονός είναι ότι μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, ίσως και λόγω έλλειψης ενημέρωσης, είναι ευάλωτη στο ξενοφοβικό «δηλητήριο», αποτελώντας έτσι εύκολο στόχο για τις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι γονείς μαθητών από το δημοτικό σχολείο στο Ικόνιο εκφράζουν έντονη δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις που δίνουν εκπρόσωποι της πολιτείας σχετικά με την κατάσταση υγείας των προσφυγόπουλων, τονίζοντας ότι όταν απαίτησαν να δουν αποδείξεις πως τα παιδιά είναι εμβολιασμένα, έλαβαν αρνητική κατάσταση με το επιχείρημα ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα. «Με ποιο δικαίωμα αρνούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα που θα πιστοποιούν πως τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν από ελονοσία και φυματίωση, όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους καταυλισμούς των λαθρομεταναστών;», διερωτώνται, καταδικάζοντας όσους χαρακτηρίζουν ως «ρατσιστική» την αντίδρασή τους. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται δε, για την παραμέληση του σχολείου τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας ότι δεν είχαν χρήματα ούτε για πετρέλαιο και προειδοποιούν με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.

Αλληλεγγύη
Στον αντίποδα, πάντως, υπάρχουν αρκετοί γονείς που υποδέχονται τα προσφυγόπουλα με αλληλεγγύη. «Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο» είναι η απάντηση που έδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος.

Την ίδια ώρα, και οι εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους, καλούν τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές και να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα, εξαιτίας του πολέμου, προσφυγόπουλα.

Πηγή:  Χαρά Καλημέρη - Ημερησία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα