Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Κρήτη: Σε σπηλιές και στάνες έκρυβε μετανάστες δίκτυο διακίνησης μεταναστών


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 6 Μάρτιος, 2017 - 10:31 | Στην Κατηγορία:

Οι «κατσίκες και τα κατσικάκια» στοιβαγμένα μέσα σε σπηλιές και στάνες της Κρήτης. 

Με αυτές τις κωδικές ονομασίες απέδιδαν στις συνομιλίες τους οι δουλέμποροι τη μεταφορά γυναικών και παιδιών, για να αποφύγουν την πιθανότητα παρακολούθησης των συνομιλιών τους από τις Αρχές.

Νωρίτερα είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα των παράτυπων μεταναστών, ενώ όταν εκείνοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης και εξέφραζαν την επιθυμία να φύγουν, τους απειλούσαν με όπλα για να κάμψουν τις αντιστάσεις τους. Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών ανερχόταν σε 2.000-4.000 ευρώ, ανά άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία και από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσω Κρήτης. Την υπόθεση χειρίστηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 19 μέλη, μεταξύ των οποίων και ένας 47χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος φαίνεται να συγκάλυπτε τη δράση του κυκλώματος, ενώ είχε φυσική παρουσία στην «υποδοχή» 19 παράνομων μεταναστών στην Κρήτη.

Οι αστυνομικοί σε σπίτια, αποθήκες και σε σπηλιά ορεινής περιοχής του Ηρακλείου εντοπίστηκαν 113 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Ο καθένας αναλάμβανε την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνησή τους.

Ο «πυρήνας» της Αιγύπτου εντόπιζε παράτυπους μετανάστες που ήθελαν να πάνε σε χώρες της Ευρώπης, τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια, τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν σε παράλια της Νότιας Κρήτης. Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός μεταναστών, μεριμνούσαν για την εύρεση πλοίου μεγάλης χωρητικότητας και τη μεταφορά τους στην Ιταλία.

Το ίδιο έκανε και ο «πυρήνας» της Αθήνας, μεταφέροντας τους μετανάστες με πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης. Ο κρητικός «πυρήνας» αναλάμβανε την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών. Ο «πυρήνας» της Ιταλίας ύστερα από συνεννόηση με ηγετικά στελέχη των άλλων «πυρήνων» παραλάμβανε τους μετανάστες που έφταναν ακτοπλοϊκώς στα νότια παράλια της Ιταλίας και ακολούθως τους προωθούσε σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Από τον Μάιο του 2016, διαπιστώθηκε ότι είχαν ολοκληρωθεί πέντε περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, 2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή πλοήγησης (GPS), 54 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας, κοσμήματα και αντικείμενα πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες, 2 καταγραφικά μηχανήματα, 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια, κάρτες και βιβλιάρια διαφόρων τραπεζικών καταστημάτων, διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών και αποδείξεις συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, σε σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται το θέμα της παραμονής των 93 από τους συνολικά 113 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε σπηλιές και σε στάνες. Με εξαίρεση 20 άτομα που αναχώρησαν ήδη για την Αθήνα προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, οι υπόλοιποι 93 άνδρες, γυναίκες και παιδιά παραμένουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου. Κοιμούνται σε στρώματα ανάμεσα στις καρέκλες του συνεδριακού κέντρου, ενώ ακόμη και στην τουαλέτα πηγαίνουν με… σειρά προτεραιότητας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ηρακλείου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Κήρυγμα μίσους στη Σάμο - «Να πάρουμε τις καραμπίνες»

Ομιλία του προέδρου της κοινότητας Μυτιληνιών Σάμου

Κουρτς: Θα συνεχίσω την μεταναστευτική μου πολιτική

Προς το παρόν ο μεγάλος νικητής των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν θέλει να αποκαλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο

Άι Γουέι Γουέι: Είμαστε όλοι μετανάστες. Ο πατέρας του Τραμπ είναι μετανάστης από τη Γερμανία

Η κρίση του προσφυγικού είναι η εμμονή του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Γουέι Γουέι

 

Η ιστορία της 5χρονης από τη Συρία που πέθανε στη Μόρια- Αναζητούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης

Η ελπίδα ότι σε ένα νοσοκομείο της Ευρώπης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υγείας της πεντάχρονης κόρης τους, έκανε τους Σύρους γονείς να εγκαταλείψουν ό,τι είχαν και δεν είχαν στην πατρίδα τους