Thumbnail
Συνταγές

Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας προέρχεται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό, και συγκεκριμένα από το νησί της Κω.

Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες +15΄

Υλικά (για 8 άτομα)

    70 κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, καθαρισμένοι από τους στήμονες και στραγγισμένοι (σε λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τους αρσενικούς, γιατί είναι μεγαλύτεροι και ανθεκτικότεροι. Καλό είναι να πάμε στην αγορά νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκοι)
    4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
    4 μικρά κολοκύθια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
    200 γρ. ρύζι γλασέ
    χυμός από 2 λεμόνια
    τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
    τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    200 ml ελαιόλαδο
    400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ψιλοκόβουμε 30 από τους κολοκυθοανθούς και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε προσεκτικά τους υπόλοιπους 40 ανθούς, χωρίς να τους πιέζουμε πολύ - δεν τους παραγεμίζουμε για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί.

Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τους βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τους χωράει ακριβώς, τον ένα δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα ροδίτικο Αθήρι, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

gastronomos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Βασίλης Γραμμένος για το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Προσπάθησε να με πνίξει»
«Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω» - Η μαρτυρία του Βασίλη Γραμμένου για το επεισόδιο με τον Φλώρο στη Βουλή
Βασίλης Γραμμένος για το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Προσπάθησε να με πνίξει»