Thumbnail

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας, Χαρά Τζαναβάρα

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του αυθαίρετου Mall στο Μαρούσι, που κρατά από το 2003, δημιουργεί η αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπονήθηκε από τη «Lamda Development» του ομίλου Λάτση για την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπερψηφίστηκε χθες (από τη «Δύναμη Ζωής», τη «Λαϊκή Συσπείρωση» -με διαφορετικό αιτιολογικό- και ανεξάρτητους συμβούλους προερχόμενους από την Αριστερά), αφενός δεν γίνεται δεκτή η ΣΜΠΕ, αφετέρου επιστρέφεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξει ανασχεδιασμός, με επισπεύδοντα και συμπράττοντα τον Δήμο Αμαρουσίου και χωρίς δικαίωμα νέας ή πρόσθετης δόμησης.

«Επιβάλλεται να ληφθούν δεσμευτικά αντισταθμιστικά οφέλη και συμπληρωματικά μέτρα και τέλη, όπως ο νόμος ορίζει, για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης με συγκεκριμένα έργα περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα» τόνισε κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γ. Καραμέρος, τη στιγμή που συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», διαβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας και θα ζητήσουμε να ληφθεί υπόψη στη νέα μελέτη».

The Mall - Μαρούσι. Ο χάρτης της μελέτης

Να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Σπ. Σταθούλης, ζητώντας αναβολή της συζήτησης, καθώς στον δήμο παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης, παρόλο που έχει λήξει το χρονικό περιθώριο που είχε θέσει το υπουργείο. Το αίτημα για αναβολή στήριξαν και οι παρατάξεις του Γ. Σγουρού και της Ν.Δ., οι οποίες, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, απείχαν από την ψηφοφορία.

Κατά δημάρχου

Αιχμηρός κατά του δημάρχου Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, ήταν ο Γ. Καραμέρος, ο οποίος στην ομιλία του τον κατηγόρησε ότι «απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης και να περιορίσει, στο μέτρο του δυνατού, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων», καθώς και ότι με προσωπική του επιλογή «παραχωρήθηκε στην εταιρεία Lamda το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη την εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) σε αντίθεση με την έγγραφη προτροπή του ΥΠΕΚΑ. Με ένα απλό έγγραφο του γραφείου του δημάρχου».

Υπενθύμισε ότι εγκατέλειψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), παρά τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (2012 και 2014) αλλά και τις υποδείξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος που είχαν υποβληθεί τον Απρίλιο.

Από τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και του αντιπεριφερειάρχη αναδεικνύονται σοβαρές περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη μελέτη που εκπόνησε η «Lamda Development», οι οποίες τεκμηριώνουν την αρνητική γνωμοδότηση:

♦ Με βάση το ΓΠΣ, που ισχύει στο Μαρούσι από το 1997, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το Mall χαρακτηρίζεται ως ζώνη «αμιγούς κατοικίας» και επομένως απαγορεύονται οι εμπορικές χρήσεις, ακόμα και μικρής κλίμακας. Οι περιορισμοί αυτοί επιχειρήθηκε να ανατραπούν με τον νόμο 3207/2003 για τα ολυμπιακά ακίνητα, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ (απόφαση 376/2014). Θεσμοθετήθηκαν εμπορικά κέντρα, χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, ενώ διπλασιάστηκε ο συντελεστής δόμησης που έφτασε τα 68.530 τετραγωνικά.

Με την υποβληθείσα μελέτη επιχειρήθηκε να καλυφθεί η υπέρβαση της δόμησης στο Mall με την ένταξη στον σχεδιασμό άλλων τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, αλλά ακόμη και με αυτό το τρικ η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 97.099 τετραγωνικά, ενώ αυτή που έχει πραγματοποιηθεί ξεπερνά τις 121.000!

♦ Επιλέχθηκαν ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα, όπως το ΟΑΚΑ και η πρώην ΣΕΛΕΤΕ, με πολλούς αδόμητους χώρους, ώστε να καλυφθούν οι επιταγές του νόμου για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Δεν συμπεριλήφθηκαν άλλες περιοχές, παρόλο που επηρεάζονται άμεσα από τη λειτουργία του Mall, όπως το Ψαλίδι, ο Αγιος Θωμάς, οι Εργατικές Κατοικίες και η Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου.

♦ Συνυπολογίζεται στους ακάλυπτους χώρους το ρέμα του Αγίου Θωμά, που αυθαίρετα και παράνομα ενοποιείται με παρακείμενους δρόμους ώστε να προκύψει ενιαίος θύλακας κοινόχρηστου χώρου.

♦ Απουσιάζει η κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη, παρότι η περιοχή επιβαρύνεται από δύο μεγάλους οδικούς άξονες, την Αττική οδό και τη λεωφόρο Κηφισίας, ενώ δεν λαμβάνεται μέριμνα για την παράνομη στάθμευση που υποβαθμίζει τις γειτονιές του Αμαρουσίου.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;