Thumbnail
Την «Κόκα Κόλα» που έχει αφήσει άνεργους 2.500 εργάτες και την «Ελληνικός Χρυσός» που καταστρέφει το περιβάλλον στη Χαλκιδική διάλεξε για χρηματοδότες της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης ο Δήμος Θεσσαλονίκης

«Με την αποδοχή από τον Δήμο Θεσσαλονίκης χορηγίας από την Κόκα Κόλα και την Ελληνικός Χρυσός για τον εορταστικό φωτισμό της πόλης, το πνεύμα των Χριστουγέννων… εξέπνευσε».

Είναι η πρώτη αντίδραση των απολυμένων της «Κόκα Κόλα» στο άκουσμα της χρηματοδότησης μέρους των εορταστικών κατασκευών και του φωτισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης από την εταιρεία και την «Ελληνικός Χρυσός».

Μπορεί ο διάλογος για το αισθητικό αποτέλεσμα του εορταστικού διάκοσμου της πόλης να έχει διχάσει τους πολίτες, καθώς άλλοι ενθουσιάστηκαν και άλλοι απογοητεύτηκαν, ωστόσο ο δήμος κράτησε όσο χαμηλά μπορούσε το θέμα των χορηγιών.

Γνώριζαν φυσικά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, οπότε πέρασε στα βουβά το θέμα, σε σημείο που η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου, δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4» πως «εμείς ψηφίσαμε για το εικαστικό μέρος και τις εκδηλώσεις, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι οι δύο εταιρείες θα ήταν χορηγοί, γεγονός που το καταδικάζουμε».

Στην ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) θυμίζει την καταστροφή του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική από τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» και τονίζει πως «μόνο αγανάκτηση μπορούμε να νιώθουμε για την αποδοχή χορηγίας της Ελληνικός Χρυσός από τον δήμο της Θεσσαλονίκης για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης.

»Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος κ. Γ. Μπουτάρης, καθώς και η παράταξή του εμπαίζουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, “στολίζοντας” την πόλη με λαμπιόνια και φιογκάκια τα οποία “ευγενικά” προσφέρουν αυτοί που για το κέρδος τους -το οποίο μεταφέρουν στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Μπαρμπέιντος- αδίστακτα μετατρέπουν την πόλη μας σε αποδέκτη τόνων τοξικής σκόνης με βαρέα μέταλλα και αμίαντο».

Οπως σχολιάζει το ΚΙΘ, «όσο για τον έτερο χορηγό του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης, την coca cola, που εδώ και τρία χρόνια έχει αφήσει άνεργους 2.500 χιλιάδες (480 στη Θεσσαλονίκη) εργάτες στα εργοστάσιά της, ε, τι να πούμε! Η coca cola πάει με όλα! Και κυρίως χέρι χέρι με την Ελληνικός Χρυσός».

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου «Κόκα Κόλα» Θεσσαλονίκης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «αντί να στηρίξει ο δήμαρχος την προσπάθεια για να μείνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα, κάνει το αντίθετο, στηρίζει όσες φεύγουν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουμε ούτε μια ανακοίνωση, συμπαράστασης έστω, τόσον καιρό. Την ίδια στιγμή παίρνει χορηγίες για στολισμό και για το βάψιμο σχολείων.

»Είναι ο μόνος δήμος που στηρίζει την «Κόκα Κόλα», σε όλους τους άλλους η εταιρεία απέτυχε, αρνήθηκαν. Είμαστε και εφέτος στο ίδιο έργο θεατές. Πέρυσι είχανε φύλακες για… το δέντρο που είχε βάλει η εταιρεία στο δημαρχείο.

»Φέτος η χορηγία στα λαμπιόνια μπορεί να τους βοηθήσει τουλάχιστον να δουν τα πρόσωπα των απολυμένων ανέργων της εταιρείας. Με την αποδοχή από μέρους του δήμου της χορηγίας, το πνεύμα των Χριστουγέννων… εξέπνευσε».

Οι εργαζόμενοι της «Κόκα Κόλα» και το SOS Χαλκιδική θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12 το μεσημέρι για να φέρουν με τον δικό τους τρόπο το πνεύμα των Χριστουγέννων στην πόλη.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι συγκεκριμένες χορηγίες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο δήμος απηύθυνε σε όλους τους φορείς και τις εταιρείες της πόλης πρόσκληση για να αναλάβουν το κόστος του εορταστικού διάκοσμου της πόλης.

»Κάθε εταιρεία αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα κομμάτι από το εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο σχέδιο του καθηγητή Απόστολου Βέττα. Οι φορείς και οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν είναι αυτές που αναφέρονται ως χορηγοί».

Για την ιστορία, η «Κόκα Κόλα» δίνει 30.000 ευρώ (για κατασκευές όπως το σπίτι του Αϊ-Βασίλη), η «Ελληνικός Χρυσός» 12.000, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ 25.000 και από 5.000 η ΕΥΑΘ, το Φυσικό Αέριο, ο ΟΛΘ και η Wind.

Η μεγαλύτερη χορηγία αφορά το σύνολο σχεδόν των κατασκευών στην πλατεία Αριστοτέλους και δόθηκε από την Dimera, την εταιρεία δηλαδή συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidiki_pornografia.jpg
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»
«Σε ένα σχολείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ένας ανήλικος βιντεοσκόπησε δύο παιδιά να ερωτοτροπούν και το έστειλε σε φίλους του, χωρίς να καταλαβαίνει...
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»