Thumbnail
Η δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια», γιόρτασε τα δεύτερα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ στις 24/1 με ένα πανηγυρικό όσο και σεξιστικό επεισόδιο.

Στο όνομα της «πλάκας» και της αντιμνημονιακής σάτιρας, η εκπομπή κατάφερε αντί να γελοιοποιήσει την κυβέρνηση, κάτι που υποτίθεται ότι ήταν ο στόχος της, να φέρει σε δύσκολη θέση μια σειρά περαστικούς και ιδιαίτερα τις γυναίκες που βρέθηκαν στο δρόμο του γνωστού τσολιά.

Αυτό που παρακολουθήσαμε στην ουσία, ήταν η νομιμοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και η αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων, όπως αυτό της «υστερικής γυναίκας» που (αν είναι δυνατόν!) αντιδρά όταν κάποιος αγγίζει το σώμα της χωρίς την έγκρισή της, ενώ κατά βάθος κολακεύεται και το διασκεδάζει!

Το σκηνικό, πέρα από τα σχόλια για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αριστερή, περιλάμβανε τον τσολιά να προσπαθεί να κολλήσει αυτοκόλλητα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις γυναίκες που συναντούσε, σαν αφορμή για να πιάσει το στήθος, ή άλλα σημεία του σώματός τους. Μάλιστα, στην περίπτωση μιας κοπέλας που εμφανώς αμήχανη και ενοχλημένη προσπαθούσε να τον αποφύγει, ο θρασύτατος τσολιάς απαντάει:

«σταμάτα, μην κάνεις σαν τρελή, δεν είναι και π…τσα, καταλαβαίνω, για τις π…τσες κάνετε σαν τρελές…»
ενώ αργότερα, πλησιάζοντας τον επόμενο στόχο του από πίσω, κολλάει ένα αυτοκόλλητο στην κοπέλα που προσπαθεί να απομακρυνθεί και όταν εκείνη των ρωτάει τι έκανε, ο τσολιάς απαντάει:

«έλα που δε σ άρεσε»…

Αυτά και άλλα πολλά παρόμοιας «αισθητικής» συνέθεσαν το επεισόδιο του οποίου το περιεχόμενο ήταν υποτίθεται αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των περαστικών γυναικών, κάποιες από τις οποίες ήταν ανεκτικές και σε ένα βαθμό συμμετείχαν στο «αστείο», η ουσία δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι ότι αντί να περάσει το μήνυμα της αντίστασης σε μια κυβέρνηση που τα τελευταία δυο χρόνια και σε αντίθεση με όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών σε βάρος της κοινωνίας, το πραγματικό μήνυμα που πέρασε ήταν ότι οποιοσδήποτε δικαιούται να σταματάει μια γυναίκα στο δρόμο και να ακουμπάει το σώμα της.

Ο άντρας πρέπει να ξέρει, όπως ξέρει και ο τσολιάς, ότι μια ενδεχόμενη άρνηση δεν πρέπει να τον αποθαρρύνει. Μπορεί η γυναίκα-στόχος να σου πει «όχι» ή να συμπεριφέρεται με αμηχανία (προφανώς πάνω στην προσπάθειά της να μη θεωρηθεί «υστερική», ιδιαίτερα όταν υπάρχει μία κάμερα στραμμένη πάνω της) αλλά στην πραγματικότητα θέλει ένα χέρι πάνω στο στήθος της. Αυτό ήταν το πραγματικό μήνυμα της εκπομπής και όχι τα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ, τα μνημόνια, η λιτότητα, κλπ.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο σεξισμός που πλασάρεται σαν αθώο χιούμορ και μάλιστα από την πλευρά ενός προοδευτικού-αριστερού χώρου, μόνο αθώος δεν είναι. Καμία «σάτιρα», όσο κι αν προσπαθεί να πείσει ότι υπηρετεί τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τα μνημόνια, δεν μπορεί να νομιμοποιεί τη σεξουαλική παρενόχληση. Κανένα «αστείο» δεν μπορεί να προκαλέσει γέλια, όταν παρουσιάζει μια σεξιστική παρενόχληση σαν «φυσιολογική» ή «αθώα».

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο 18.30

Πηγή: tomov.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα