Thumbnail
Και ας λένε πως τα δώρα... δεν δωρίζονται

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις και εργοδότες που ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ την επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων σε μετρητά, χρησιμοποιώντας εκβιαστικά μέσα.

Υπό τον φόβο μηνύσεων και ελέγχων από σωματεία οι εργοδότες κατέβαλαν, ως όφειλαν, το δώρο Χριστουγέννων, όμως λίγες ημέρες αργότερα ζήτησαν υπό τον φόβο της απόλυσης την άμεση επιστροφή του, ακέραιου και σε μετρητά!

Στη σωρεία σχετικών καταγγελιών ξεχωρίζει η αυτή του προέδρου Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πατρών και μέλους της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραωεργόπουλου. Εργοδότης ζήτησε πίσω το δώρο που κατέθεσε σε λογαριασμό υπαλλήλου του. Χρήματα που όπως αναφέρει και ο κ. Καραγεωργόπουλος – εκτός των άλλων – είναι και μαύρα, προς όφελος του εργοδότη.

«Ζούγκλα» εις βάρος εργαζόμενων φοιτητών η Λάρισα

 

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, εμφανίστηκαν φαινόμενα επιχειρήσεων που σκαρφίστηκαν τον πλέον ξετσίπωτο τρόπο να μην πληρώσουν στους εργαζομένους τους το δώρο Χριστουγέννων όπως υποχρεούνται, αλλά την ίδια ώρα να είναι «καλυμμένες» από το νόμο. Με ποιό τρόπο;

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές, «αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε από τα δώρα που κατέβαλαν στην τράπεζα οι εργοδότες και μετά ζητούσαν από τους εργαζομένους να τους τα δώσουν πίσω σε μετρητά, αλλά δυστυχώς επεκτάθηκε και στους μισθούς, με την εργοδοσία να απαιτεί είτε μέρος, είτε το σύνολο του επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία. Σε ότι αφορά το δώρο των Χριστουγέννων, το φαινόμενο της επιστροφής των χρημάτων κάνει «θραύση» κυρίως στο χώρο της εστίασης στη Λάρισα, εκεί όπου δεν είναι υπερβολή να πω πως φθάνει το 80%».

Ο κ. Τσιαπλές αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει και περίπτωση εργαζόμενου σε εταιρεία σεκιούριτι έσπευσε να καταγγείλει αντίστοιχο περιστατικό, «που όμως πλέον δεν μπορείς να το αποδείξεις» όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε.

Οι καταγγελίες πάντως στη Λάρισα φαίνεται να πέφτουν βροχή. Όπως μετέδωσε την Τετάρτη η τηλεόραση του Antenna, «στη Λάρισα, γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείου κατέβαλε κανονικά στην τράπεζα το δώρο το οποίο όμως οι εργαζόμενοι είδαν για μόλις λίγα λεπτά, αφού οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης έπρεπε να το επιστρέψουν πίσω μετρητά, στο ταμείο της επιχείρησης».

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Μετά και από καταγγελίες εργαζομένων που τους υποχρεώνουν οι εργοδότες τους να τους επιστρέφουν το ποσό που τους κατέβαλαν για δώρο Χριστουγέννων, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) κάνει γνωστό ότι:

«Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, το οποίο και πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 21 Δεκεμβρίου.

Δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής του.

Συνεπώς δεν υποχρεούται κανείς να επιστρέψει τα χρήματα που καταβλήθηκαν για δώρο Χριστουγέννων και καλούμε τους εργαζόμενους, όπου συμβαίνει, να το καταγγέλλουν στο οικείο σωματείο τους».

Κρήτη

Αντίστοιχες πρακτικές επιχειρήσεων, κυρίως στον χώρο της εστίασης, καταγράφονται και στην Κρήτη, όπως καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Έχουν φτάσει ακόμα και σ’ αυτό το σημείο. Έχουμε καταγγελίες από εργαζόμενους για επιχειρηματίες που τους ζητούν πίσω το δώρο των Χριστουγέννων που τους κατέθεσε στην τράπεζα. Μάλιστα, εγώ προσωπικά, χρειάστηκε να παρέμβω σε δύο περιπτώσεις για να εξηγήσω στους εργοδότες πως αν συνεχίσουν να ζητάνε πίσω τα χρήματα του δώρου θα βρουν τον μπελά τους», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς τονίζοντας παράλληλα πως έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους συγκεκριμένους εργοδότες ότι θα απευθυνθεί στην ασφάλεια.

«Έφτασα στο σημείο να απειλήσω πως θα απευθυνθώ στην ασφάλεια προκειμένου να δώσει στους εργαζομένους προσημειωμένα χαρτονομίσματα που μόλις τα λάβουν οι εργοδότες θα συλληφθούν. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν στα Χανιά. Μετά την παρέμβασή μου φαίνεται ότι φοβήθηκαν οι εργοδότες και σταμάτησαν να ζητούν την επιστροφή του δώρου», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, εμφανίζονται και οι εργοδότες που καταβάλλουν το δώρο αλλά... ξεχνούν τον μισθό!

«Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργοδότες καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων αλλά όχι τον μισθό. Η μη καταβολή του δώρου επισύρει ακόμα και αυτόφωρο κι έτσι για να το γλιτώσουν οι επιχειρηματίες το βάζουν. Από την άλλη μεριά στον μισθό έχουν κάποια περιθώρια κι επιλέγουν να μην το βάλουν», αναφέρει σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ παράλληλα τονίζει πως οποιοσδήποτε εργαζόμενος βιώνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει ν’ απευθυνθεί αμέσως είτε στο Εργατικό Κέντρο, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερρακάκης
Αξιολόγηση: Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας για την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά από την ΑΔΕΔΥ να επαναπροκηρύξει την απεργία - αποχή για τους/τις εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά την εκδίκαση...
Αξιολόγηση: Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας για την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ
πιερρακακης διαδραστικοι πινακες
Πιερρακάκης από Θεσσαλονίκη: Διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία της χώρας -από πέμπτη δημοτικού εως τρίτη λυκείου- θα εξοπλιστούν με διαδραστικούς πίνακες, καθώς είναι ένα...
Πιερρακάκης από Θεσσαλονίκη: Διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία
epidoma paidiou mitera mitrotita
Επίδομα μητρότητας: Οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες
Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες
Επίδομα μητρότητας: Οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες